Вчора відбулося чергове засідання Луцького міськрайонного суду у справі за позовом про захист честі, гідності та ділової репутації голови спостережної ради Гнідавського цукрового заводу Ярослава Галькевича. Відповідачем у судовому засідання виступає громадський активіст Дмитро Климук.

Нагадаємо, що приводом заяви до суду стали масові акції, організовані Дмитром Климуком 19 та 22 червня, під час яких озвучували неправдиву інформацію про роботу заводу, а також – публічно ображали його та його бізнес-партнерів.

«Принижені моя честь і гідність внаслідок неправдивих вигуків Дмитром Климуком слів: «Галькевич вбиває українців!», які були підхоплені людьми і з якими люди крокували вулицями міста і стояли на території заводу», – пояснює судовий позов Галькевич.

Мільйон гривень моральної шкоди, спростування неправдивої інформації та публічного вибачення вимагає в Дмитра Климука сторона позивача.

На початку засідання адвокат позивача Сергій Сафулько пояснив, що судовий позов стосується фізичної особи Галькевича до фізичної особи Климука, адже під час вищезгаданих акцій пан Климук привселюдно ображав особисто Ярослава Галькевича.

«Ми прихильники того, щоб висловлювати свою точку зору, однак противники, коли вона торкається особистих цінностей», - наголосив адвокат.

Натомість Дмитро Климук визнав, що справді вигукував образливі слова, що стосувались Галькевича, однак переконував, що він жодним чином не хотів його образити. Насамкінець Климук заявив, що це не він придумав цей лозунг, а лише підхопив його, на що Сергій Сафулько відповів, що Климук намагається заховатися за спинами людей.

Також Дмитро Климук поспішно відхрестився від організації мітингів однак в  повідомленні про проведення мітингу, яке надали міськраді, саме Дмитро Климук був записаний як організатор.

"Слова "вбиває українців" - це конкретна інформація, яка носить стверджувальний характер. Якби, приміром, прозвучало, що Галькевич якось не так організовує керівництво підприємством, що він поганий господарник - ми б не мали претензій. Але Дмитро Климук публічно поширив інформацію про те, що Галькевич здійснює конкретний злочин, якому відведені окремі статті в Кримінальному кодексі. А це - неправда", - зауважив Сафулько.

Адвокат відповідача довго зачитував конвенції європейського права, а також намагався переконати суд, що всі ці вигуки швидше стосувалося біоетанольного заводу, а не Галькевича, насамкінець заявивши, що це не образа, а умовивід.

Опісля буди допитані свідки, яких заявила сторона відповідача, де всі як один переконуючи, що Дмитро Климук ні в чому не винен. Наступне судове засідання у справі відбудеться 20 листопада. 

ПЕТРО СОСНИЦЬКИЙ