Серед найбільших проблем Волинської обласної психіатричної лікарні – ремонт приміщень корпусів та перекриття даху, а також належне фінансування харчування для хворих. Проте заклад має і перспективи розвитку – на його базі можуть облаштувати хоспіс для хворих на психічні розлади, повідомляє ІА Волинські новини.

Про це стало відомо під час інспекції лікарні за участю голови Волиньради Ігоря Палиці та депутатів облради.

Зазначимо, що з аналогічним візитом днями Ігор Палиця побував у інфекційній лікарні, виявивши чималі проблеми медзакладу, які роками не вирішували. Вже наступного дня головний лікар медустанови написав заяву на звільнення.

Головний лікар Волинської обласної психіатричної лікарні №1 Галина Юрко каже, що в аварійному стані були дахи трьох будівель та харчоблоку. Починаючи з грудня минулого року обласна рада почала виділяти кошти на ремонт дахів. Відтак, вдалось завершити ремонт корпусу №5. Проте після зими виявилось, що почали руйнуватись стіни харчоблоку. На його ремонт обласна рада виділила 500 тисяч гривень, нині тут тривають роботи.

Разом з тим не вирішеною залишається проблема корпусів №3 і 4 – навіть невеликий дощ стає причиною протікань даху, від чого страждають персонал медустанови та пацієнти.

Ще однією проблемою медзакладу є забезпечення хворих харчуванням. Наразі на сніданок, обід та вечерю на людину перераховують 8 гривень. Це, зі слів Галини Юрко, - п’ята частина від необхідної суми в 40 гривень на добу.

Тому Ігор Палиця зазначив, що для лікарні відкриють благодійний рахунок, аби представники бізнесу могли долучати до допомоги. А міська і обласна ради, своєю чергою, будуть шукати шляхи фінансування медустанови. Адже нинішній стан речей з харчуванням пацієнтів є неприпустимим.

Проте заклад має і перспективи розвитку. Наразі законодавством заборонено практикувати трудову терапію, тому приміщення, які раніше для цього використовували, нині пустують. Зі слів Галини Юрко, на їх базі можна облаштувати хоспіс для догляду за хворими.


«Часто до нас звертаються та просять «догляньте за батьками або дідусем чи бабусею», а ми просто не маємо місця. Тому хоспіс на 100-120 ліжок вирішив би цю проблему», - зазначає головний лікар.

Також лікарня намагається впроваджувати заходи з енергоефективності. Зокрема, оновили обладнання в котельнях, встановивши твердопаливні котли та сонячні панелі. Фінансовий ефект від цієї модернізації, зі слів Галини Юрко, відчули майже відразу.

«Почати і закінчити», – так охарактеризував обсяг робіт у лікарні Ігор Палиця під час інспекції, додавши, що ситуація є типовою для багатьох медзакладів, де є колективи професіоналів, але умови залишають бажати кращого. «Будемо стан лікарні підтягувати під рівень колективу», - резюмував Ігор Петрович.

Своєю чергою Галина Юрко каже, що після візиту у неї з’явилась надія на те, що умови перебування хворих в лікарні зміняться на краще.

«Ми не вимагаємо преференцій чи особливих умов. Ми хочемо, щоб вони знаходились в людських умовах. Вони нічим не гірші за пацієнтів міської, обласної лікарні. Це такі ж самі люди, як і всі ми», - каже вона.