Намагаючись відкликати депутатів Луцької міської ради та добитись відповідного рішення суду, позивачі представили недостовірні факти. А під час слухання справи депутат Євгеній Ткачук запевнив, що все це робиться за фінансування співвласника ГК «Континіум», нардепа Степана Івахіва. Про це йдеться на сайті ІА Волинські новини.

Нагадаємо, у Луцьку припинили ініціативу за відкликання депутатів, яка була спробую БПП «Солідарність» і «Континіуму» захопити владу в місті й на що олігархічна гупа «Континіум» витратила більше мільйона гривень

Зокрема Артем Запотоцький, як куратор ініціативної групи, яка вимагала відкликання, хотів, аби суд визнав протиправним та скасувати постанову Луцької міської виборчої комісії про припинення ініціативи щодо відкликання 5 депутатів Луцької міської ради.

Також Запотоцький вимагав, аби суд зобов’язав міську виборчу комісію прийняти постанову про звернення до вищого керівного органу Блоку Петра Порошенка «Солідарність» про відкликання депутатів Євгенія Ткачука, Олександра Козлюка, а також прийняти постанову про звернення до Радикальної Партії Олега Ляшка про відкликання депутатів Костянтина ПетрочукаСергія Були та Аркадія Соломатіна.

У цій справі заключне засідання відбулося 27 жовтня. На ньому суд в повному обсязі відхилив всі претензії Запотоцького. Із цього приводу сторона захисту пояснила, що обвинувачення грунтувало позов на недостовірних фактах.

«ПОРУШЕННЯ ПАРТІЙНОЇ ПРОГРАМИ» ЯКОЇ НЕ ІСНУЄ

В обвинуваченні йшлося про те, що депутати, яких хочуть відкликати, буцімто, порушили партійну програму. Тому суд просив позивачів представити цю програму, навіть переносили засідання. Втім документів щодо так званого порушення скаржники не змогли надати.

«Про те, що депутати мусять мати передвиборчу програму – ніде не сказано. У депутатів такої не було. Логічно, що порушити положення програми вони не могли об’єктивно, бо такої програми взагалі немає, її не існує в природі. Тому ці звинувачення просто міфічні», - зауважив під час судового засідання захисник депутатів Святослав Туз.

Своєю чергою Євгені Ткачук зауважив, що відкликання й вихід із партії «Солідарність» – це не воля екс-однопартійців, а намір спонсора «Солідарності» – нардепа Степана Івахова.

«Слова про те, що я не виконав обов’язків партійної програми, – це нісенітниця, бо ж програми, як такої, немає взагалі. Більше того, керівник обласного осередку на Волині Роман Романюк не ставив підпис про моє відкликання. В особистій розмові він казав, що цей процес відбувається відбуввся за фінансування Івахіва. Це підтверджують і ті факти, що коли люди приходили ставити підписи за відкликання, то навіть не знали імен депутатів, а казали що підписуються за партію «Солідарність» чи за «Континіум», - розповів суду Євгеній Ткачук.

Та додав, що під час процесу відкликання його безпідставно звинувачували, чим принижували професійну честь та ділову репутацію.

ПІДПИСИ СТАВИЛИ ЛУЧАНИ – АЛЕ НЕ ТІ, ХТО МАЛИ ПРАВО НА ГОЛОС ПІД ЧАС ВИБОРІВ

Захисник адвокатів Святослав Туз зауважив, що сторона позову каже, мовляв, підписи за відкликання депутатів ставила громада, яка їх обирала, однак це не відповідає дійсності.

«У законодавстві вказано, що ініціювати відкликання мають право люди, які проживають в межах відповідного виборчого округу. Тому відкликати депутатів мають право ті, хто є виборцями з їхнього територіального округу, хто й віддавав свій голос за того чи іншого претендента, а не так, як збирали цього разу: одні і ті ж люди віддавали свій голос одразу проти 5 депутатів, які взагалі не з їхнього округу», - наголосив Святослав Туз.

Із цим не погодилася сторона обвинувачення.

«На нашу думку відкликати мають право всі лучани, не лише мешканці, які прив’язані до територіально виборчого округу. Звісно, ми не заперечуємо, що депутати багато роблять для виборців, для округу, встановлюють майданчики, але ці обставини не варті розгляду нашої справи. Тому їх не варто вважати доказами», - зауважив Богдан Шумський.

Йому відповів Євгеній Ткачук, що на вибори йшов від округу № 3 й набрав 35%, а його тодішні партія «Солідарність» 17%.

«Враховуючи ці дані, мене обрали не як представника партії, а як людину, яку знають мешканці мого округу, які мені вірять і перед якими я маю відповідальність. Я казав, щоб ініціатири відкликання прийшли на мій округ, якщо вони зберуть 51% проти мене, то сам здам мандат», - резюмував депутат.

Після заслуховвання усіх сторін та вивчення доказів, Феміда не врахувала «міфічних» доказів та відхилила позов у повному обсязі.