Сьогодні, 29 жовтня відбуваються перші вибори об’єднаних територіальних громад у 19 громадах Волинської області. Журналісти нашого видання «Під Прицілом» слідкують за перебігом виборчого процесу на Волині. Першою громадою, у яку ми завітали стала одна з найбільших не тільки в області, а й в Україні Любешівська ОТГ.

Напередодні у ЗМІ була поширена інформація, про спроби одного з кандидатів на голову майбутньої ОТГ (очевидно мова про діючого депутата обласної ради від провладної партії), дестабілізувати ситуацію і влаштувати провокації проти свого головного конкурента – нинішнього Любешівського селищного голови Василя Корця

Нашу роботу ми розпочали із першого села майбутньої громади на шляху до Любешова села Седлище. У селі проживає за офіційними даними 1217 мешканців, з них 959 – має право голосу. Дільнича виборча комісія розташувалася у приміщенні місцевого будинку культури, яке суміжне із сільською бібліотекою. Попри дощову погоду і переведені на зимовий час стрілки годинника, виборці хто велосипедами, хто на авто добираються, щоб виконати свій громадянський обов'язок.

Поблизу дільниці чергує один із новеньких Outlander, яке відомство Авакова закупило за завищеними цінами і низкою скандалів, а на вході на дільницю нас зустрічає співробітник ДСНС.

Члени комісії спокійно видають бюлетені і очікують, що найбільший ажіотаж розпочнеться після релігійної літургії, коли люди повертатимуться з церкви та місцевого Будинку молитви, оскільки в Седлищах розташована потужна громада п'ятидесятників. Голова дільничої виборчої комісії у Седлищі ПасевичЗоя Василівна не втрачає оптимізму і не дивлячись на сильний дощ, завіряє, що очікує на явку 80% виборців.

У коментарі «Під Прицілом», голова комісії розповіла, що виборчий процес станом на 10.00 проходить спокійно, ніяких порушень не зафісовано, а за перебігом пильно стежать спостерігачі із різних партій.

На виході з дільниць ми поспілкувалися з місцевими виборцями з приводу політичних симпатій односельчан. Із кандидатів на голову, на їх думку, реальні шанси мають тільки двоє – колишній голова РДА і нинішній селищний голова Василь Корець, якого добре знають люди в районі Олег Кух, який зараз очолює місцеву держадміністрацію.

Із сильних сторін Василя Корця те, що за два роки встиг змінити Любешів до невпізнаваності: зробити на 90% вуличне освітлення в селищі, капітальні ремонти доріг і облаштування пішохідних зон в самому центрі, організовано ефективну роботу місцевого ЖКГ «Любешівкомфортсервіс». За керівництва голови виграно ряд конкурсів із залучення субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій, обласного та районного бюджетів, місцевого представництва Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Крім того Василю Корцю вдалося заручитися підтримкою голови обласної ради і депутата Верховної Ради Ірини Констанкевич.

Позитивом Олега Куха називають його роботу інспектором національного природнього парку «Прип'ять-Стохід», де він познайомився з усіма браконьєрами і нинішня посада голови РДА. Це дає суттєву перевагу через можливість використання штабом кандидата потужного адмінресурсу «бюджетників» в районі. Крім того, позитиву Куху додало, те що він заховався від виборців за самовисуванням, бо рейтинг очолюваної ним президентської «Солідарності» на Любешівщині фактично нульовий.

Із негативних сторін Василя Корця – його непублічність і відсутність роботи прес-служби, оскільки той уникає зайвого афішування своєї роботи на посаді селищного голови. Із негативних сторін Олега Куха – спроба закривати малокомплектні школи в районі, які все таки вдалося відстояти місцевим жителям. У Ветлах, за словами виборців, провладний депутат обласної ради відомий в районі тим, що особисто приїзджав закривати місцеву дільничу лікарню, через що масові делегації з майже сотні людей на чолі з сільським головою Любов Павлік блокували кабінет голови РДА, а згодом його шефа – Володимира Гунчика.

Не додає балів Олегу Куху і потурання облдержадміністрації у створенні 3 госпітальних округів в області: тоді він не підтримав збереження лікарні ні в Любешові, ні пропозицію народного депутата Ірини Констанкевич та обласної ради про створення госпітального округу з центром у Камені-Каширському.

Ми продовжуємо спостерігати за перебігом виборів у майбутній Любешівській ОТГ і будемо інформувати читача про нюанси і порушення процесу волевиявлення.