Більшість порушень, зафіксованих на виборах тергромад, мали технічний та процедурний характер

29 жовтня у 201 об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) у всіх областях країни відбулися місцеві вибори. Голосування стало логічним фіналом у реформі децентралізації для цих територій, де формуються нові органи влади.

Говорити про остаточні результати ще зарано. Голоси на дільницях підраховано й передано до Центральної виборчої комісії. Результати виборів депутатів у одномандатних виборчих округах, а також виборів сільських, селищних, міських голів мають бути встановлені до 3 листопада включно, у багатомандатному окрузі - до 8 листопада. Поки в ЦВК триває підрахунок, основні конкуренти на цих виборах - «БПП «Солідарність» та «Батьківщина» - по черзі заявляють про свою перемогу…

До складу 201 об’єднаних тергромад увійшли 933 місцевих ради (25 міських, 67 селищних, 841 сільських). Голосування тривало на 1947 виборчих дільницях. На підготовку і проведення цих виборів передбачено 55,1 млн грн.
Вибори охопили всі області України: Вінницьку - 9 ОТГ, Волинську - 19, Дніпропетровську - 19, Донецьку - 2, Житомирську - 13, Закарпатську - 1, Запорізьку - 10, Івано-Франківську - 8, Київську - 4, Кіровоградську - 6, Луганську - 4, Львівську - 8, Миколаївську - 1, Одеську - 11, Полтавську - 12, Рівненську - 5, Сумську - 9, Тернопільську - 4, Харківську - 7, Херсонську - 10, Хмельницьку - 7, Черкаську - 14, Чернівецьку - 4, Чернігівську – 14. 
У виборах могли взяти участь понад 1,33 млн осіб - близько 4% усіх виборців України. Та, за даними громадської мережі «Опора», станом на 20:00 29 жовтня явка у 201 об’єднаній громаді склала 48,2% (похибка 3,7%) від загальної кількості виборців.
Одночасна «перемога»?

Ще вчора ввечері основні конкуренти - «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та «Батьківщина» - стали мірятися своїми «переможними» результатами екзит-полів.

Станом на вечір понеділка 30 жовтня обидві провідні партії далі оприлюднюють інформацію, яка часто є взаємовиключною. По суті ж, політичні сили роблять наголос на тому, що вигідно саме їм. Так, у БПП повідомляють, що їхні кандидати перемогли більш, ніж у половині громад на місцевих виборах. «За результатами паралельного підрахунку голосів, проведеного партійними штабами, 108 переможців, або 53,73%, на посади голів ОТГ  – висуванці, члени партії або кандидати, які йшли за підтримки партії «БПП «Солідарність». З них – 16 міських ОТГ, 30 селищних та 62 сільських», - повідомили на сайті партії.

Також у БПП заявили, що кандидати від ВО «Батьківщина» за попередніми даними лідирують у 10 громадах, «Аграрної партії», партії «Наш край» – у п’яти, «За конкретні справи» – у трьох, «Укроп», «Радикальна партія» та «Сила людей» – по одній.

Також зазначається, що представники БПП перемогли у переважній більшості регіонів. Зокрема, на Донеччині партія «БПП «Солідарність» показала 100% результат. Насправді ж за гучною цифрою у «100%» заховано інформацію про те, що вибори у цій області відбулись всього лише в двох ОТГ. Найбільше громад кандидати від «БПП «Солідарність» очолять у Дніпропетровській області – 17, Волинській – 12, Черкаській – 8, Вінницькій – 7, Харківській – 7, Івано-Франківській – 7, Львівській – 7.

«Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» також заявляє про те, що отримує перемогу у виборах депутатів новостворених об’єднаних громад. За результатами підрахунку половини бюлетенів партія бере не менше 600 депутатських мандатів. ВО «Батьківщина» – 520, Аграрна партія – 221, «Наш край» – 102, Радикальна партія – 93,  «Укроп» – 154, Опозиційний блок – 25, ВО «Свобода» – 58, «Самопоміч» – 63, «Відродження» – 22, «Народний фронт» – 22, 725 – депутати-самовисуванці. Загалом 29 жовтня обирали  4506 депутатів ОТГ», - ідеться в повідомленні пропрезидентської сили.

У «Батьківщині» ж такі результати «прочитали із здивуванням». «За моєю попередньою інформацією, наприклад, в Київській області не обрано жодного депутата від БПП», - зазначив найближчий соратник Юлії Тимошенко, нардеп Сергій Власенко.

За словами голови Комітету виборців, який вів паралельний підрахунок голосів, Олексія Кошеля, на посади голів об’єднаних тергромад від БПП перемогли 60 кандидатів, від «Батьківщини» - 13 висуванців, від «Аграрної партії» та «Нашого краю» - по п’ять, від партії «За конкретні справи» - три, від «Укропу» та «Сили людей» - по одному.

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький повідомив про релевантність результатів соціального дослідження із попередніми результатами виборів. Зокрема, щодо того, що кращі показники має президентська партія.

За його словами, «вибори в ОТГ - це передусім не політика, а проблеми каналізації, освітлення, сміття, доріг, маршруток... Тобто підтримують конкретно тих, хто займається проектами. Партії, які підійшли до формування списку кандидатів саме з такого погляду, і отримали більше голосів».

Загалом, у виборах в ОТГ, згідно з даними Центральної виборчої комісії, брали 50 політичних сил. При цьому ті політисили, які вимагали від парламенту зміни системи виборів, зняття недоторканності та Антикорупційний суд, у цій гонці участі не взяли.

«Зверніть увагу, як мало взяла «Самопоміч», і як «Рух нових сил» Саакашвілі навіть не ризикнув висунути кандидатів», - зазначив політолог Віктор Уколов, якого пов’язують з Банковою. «Спостерігаю за виборами в ОТГ. Скільки кандидатів виставили «Рух нових сил», «Демальянс» та інші младопартії?.. Якщо партія не бере участі у виборах, то партії немає», - висловила свою думку щодо відсутності нових політсил журналіст Тетяна Мокріді.

Порушення в день виборів

Найгучнішою історією цих виборів став напад на виборчу дільницю на Дніпропетровщині, унаслідок якого постраждали два поліцейських. Група невідомих розгромила виборчу дільницю в Майському Синельниківського району області.

«29 жовтня близько 18:30 на виборчу дільницю в с. Майське Синельниківського району Дніпропетровської області зайшло 15-20 невідомих осіб, які розбили в приміщенні вікна і пошкодили майно. Після цього зловмисники кинули димові шашки і поїхали на автомобілях. Під час нападу тілесних ушкоджень отримали два співробітники поліції, які спробували перешкодити порушенню громадського порядку», - повідомили в обласній поліції.

Поліція оголосила план «Перехоплення». Загалом було затримано 24 особи на семи автомобілях, в багажниках яких знайшли значну кількість зброї.

«Тим не менш, - як зазначила координаторка виборчих та парламентських програм «Опори» Ольга Айвазовська, - члени виборчих комісій закінчили підрахунок голосів і підписали відповідні протоколи... До зриву виборів цей інцидент не призвів».

Як і на чергових місцевих виборах 2015 року, як зазначають в КВУ, типовим порушенням стало підвезення громадян до виборчих дільниць. Зокрема, такі випадки було зафіксовано в Луганській та Херсонській областях. На Херсонщині підвезення виборців супроводжувалося конфліктною ситуацією із використанням фізичної сили.

Також під час місцевих виборів минулої неділі зафіксовані поодинокі випадки підкупу. «Ми зафіксували три факти підкупу напередодні дня голосування. Це було два факти прямого підкупу та один факт в Хмельницькій області, коли виборцям надавалися туристичні послуги, предмети за ціною вище 160 грн, встановлений законом мінімум з боку політичної партії за конкретні справи. Незважаючи на все, ми не маємо технологій підкупу як масового і системного явища», - запевнив Олексій Кошель в ефірі телеканалу «112 Україна».

Загалом з десяти відкритих поліцією кримінальних проваджень чотири стосувалося факту підкупу. В цілому, як повідомив департамент комунікації Нацполіції, у рамках виборчого процесу до поліції надійшло 207 повідомлень, з яких 136 - у день проведення виборів. Переважна більшість повідомлень була пов’язана з порушенням ведення передвиборної агітації та підкупом виборців, кожен з цих фактів перевіряється.

Ознаки непрямого підкупу виборців було зафіксовано КВУ у Високопільській ОТГ на Херсонщині (с. Мала Шестірня), де виборцями роздавали комплекти футболок та кепок, у Оліївській ОТГ (Житомирська обл.) – безкоштовна роздача солодкої вати, у Біловодській ОТГ (Луганська обл.) – надання виборцям «благодійного» цукру, у Дубов’янській ОТГ (Сумська обл.) – роздача продуктових наборів. Усі товари були із партійною символікою.

З 10 кримінальних проваджень, внесених до Єдиного держреєстру досудових розслідувань, ще два стосувалися незаконного використання бюлетенів і умисного знищення або пошкодження майна. Крім того, було зафіксовано по одному факту завдання легких тілесних ушкоджень і перешкоджання законній діяльності журналіста.

Спостерігачами також фіксувалися порушення через розповсюдження агітаційних матеріалів у день голосування (наприклад, в смт. Краснореченському Кремінського району Луганської області в день голосування спостерігачі зафіксували агітаційні матеріали партії «Наш край» на території виборчої дільниці №440149); заповнення протоколів олівцем (на ДВК №530605, у селищі Нові Санжари, Полтавщина); неврахування понад сотні протоколів через порушення процедури (на виборчій дільниці №560641 у с. Пляшева Радивилівського району Рівненської області 104 виборчих бюлетеня з виборів до Демидівської селищної об’єднаної територіальної громади не підлягають врахуванню, що становить 15% усіх голосів) і так далі.

Більшість порушень, зафіксованих вчора, носили технічний та процедурний характер.

Безлад у роботі виборчих дільниць

«Вчора ми побачили фактично повний безлад, пов’язаний з низьким рівнем підготовки виборчої комісії. Думаю, це рекордні вибори за масштабами таких порушень, як, скажімо, голосування без документів, які посвідчують особу», - так прокоментував вчорашній день керівник Комітету виборців України Олексій Кошель.

Як резюмували в «Опорі», перші місцеві вибори у ОТГ підтвердили необхідність комплексного вдосконалення законодавства про місцеві вибори, із забезпеченням належної правової визначеності виборчих процедур. Бо виборчий процес супроводжувався неоднаковим застосуванням законодавства виборчими комісіями та іншими суб’єктами виборчого процесу. Нові законодавчі можливості для об’єднання територіальних громад не були гармонізовані з іншими законами України і створили низку неприпустимих для якісного виборчого процесу правових колізій. Це, в свою чергу, створювало сприятливе підґрунтя для маніпуляцій правовими нормами та суперечливих рішень комісій.

Катерина Пешко, «Главком»