Сьогодні цукровиробники Гнідавського цукрового заводу з великим оптимізмом у майбутнє. Нині на підприємстві кипить робота. Цього року Гнідавський цукровий завод планує завершити сезон в перших числах грудня, однак на підприємстві запевняють, що працюватимуть доти, допоки буде потрібно, - йдеться на сайті Гнідавського цукрового заводу.

В розпал сезону на Гнідавському заводі працює 700 людей, а в міжсезоння – 400. Завод запустився у вересні, а завершить роботу в грудні саме тому, що хочуть витримати найбільш оптимальний термін роботи по цукроварінню – від 90 до 100 днів. За словами директора заводу Ростислава Новосада, на Гнідаві хочуть заготовити буряка в межах 400-500 тисяч тонн.

Директор Гнідавського заводу переконаний, що вирощувати цукровий буряк зараз рентабельно завдяки непоганій ціновій політиці на солодкий пісок. Та й великотоварні господарства у сівозміні не зменшують посівних площ під буряк, а навпаки – збільшують їх.До речі, Гнідавський цукровий завод чи не єдиний в Україні, який не має власних посівів цукрових буряків, а приймає їх від аграрних господарств чи від одноосібних господарів.

“З одного боку, це погано, бо немає твердих гарантій навіть на мінімальну кількість буряка, але з іншого – добре. Бо в такому випадку я не маю права образити чи не розрахуватись із своїм партнером”, – говорить Ростислав Новосад про відсутність у заводу власних посівних площ.Втім без сировини Гнідавський завод цього сезону не лишився. Адже продовжують здавати буряки мешканці з 11 районів Волинської, Львівської та Рівненської областей. 75 % буряка надходить від великотоварних виробників з двох областей – Волинської та Рівненської.

“Ми закликаємо і хочемо, щоб ці господарства сіяли якомога більше цукрового буряку. Тоді, залежно від їхніх можливостей, складаємо картину, графіки вивезення цукрового буряка на завод з метою, щоб на виробництві завжди залишався трьохдобовий запас сировини”, – пояснив Ростислав Новосад.Періодично виникає проблема з довезенням цукрових буряків на завод великогабаритним автотранспортом. Адже, відповідно до постанови Кабміну № 869 від 21 жовтня 2015 року, забороняється рух вантажівок з вантажем більше 40 тонн через руйнацію й без того поганих сільських доріг.Інколи виникає проблема із довезенням цукрових буряків до пункту призначення. Втім цукрові заводи разом із сільрадами та аграріями спільно намагаються дійти консенсусу і вирішувати цю проблему.