Кожна працьовита людина ризикує перевтомлюватися. У свою чергу, перевтома може призвести до проблем зі здоров’ям. Тому важливо прислухатися до свого організму і знати перші ознаки перевтоми.

Про це пише “Народна Правда” з посиланням на factinteres.ru.

Погіршення пам’яті

В першу чергу від перевтоми страждає просторова пам’ять. Якщо ви в черговий раз забули вдома ключі / проїзний/пропуск, то скоріше за все вам пора відпочити і переключитися на щось більш спокійне.

Болять м’язи

Найчастіше при перевтомі у людини починають боліти м’язи шиї і плечей. Біль можна порівняти з болем, який залишається після старанного тренування в тренажерному залі. Також біль може проявитися в районі попереку і верхньої області спини.

Болить голова

Якщо ви в процесі роботи відчули головний біль, то скоріше за все ви перевтомилися і вам потрібен відпочинок. Як правило, при перевтомі головний біль ниючий, рівномірно розподілений по всій голові. У таких випадках зняти стрес і трохи перепочити можна за допомогою йоги або медитації.

Легше підчепити застуду

Нещодавно вченими з Університету Карнегі-Меллона (Піттсбург, США) було доведено, що стресові ситуації і перевтома безпосередньо пов’язані з застудою. Справа в тому, що під час наполегливої роботи і постійного стресу ми просто не відчуваємо змін в організмі, оскільки рівень кортизолу та адреналіну досить високий.

Коли ми нарешті закінчуємо з роботою і розслабляємося, організм стає досить слабким і підчепити застуду не складає великих труднощів. Тому рекомендується контролювати свій стрес.

Пітливість

Під час перевтоми людині властиво рясно пітніти. Якщо ви помітили такий сигнал організму, то рекомендується негайно заспокоїтися і трохи відпочити. Найкраще виконати дихальні вправи або зайнятися медитацією.

Випадає волосся

Перевтома укупі з постійним стресом здатні привести до таких захворювань, як осередкове облисіння і трихотилломанія (виривання власного волосся). Ці захворювання лише сигналізують про те, що вашому організму потрібна негайна допомога фахівців.

Болить щелепа

Все просто – під час наполегливої роботи багато людей мимоволі стискають щелепи, створюючи тиск на зуби. Причому подібні дії можуть відбуватися і під час сну, особливо після перевтоми. Тому рекомендується в денний час доби стежити за своїми щелепами.

Що стосується ночі, то перед сном рекомендується провести сеанс медитації, щоб підготувати нервову систему до сну. В крайньому випадку стоматологи рекомендують придбати спеціальні капи.

Постійне відчуття спраги

Під час тривалого стресу у людини виникає адреналінова втома. Такий стан безпосередньо впливає на вироблення гормонів, особливо тих, які відповідають за водний баланс в організмі. Все це призводить до постійного відчуття спраги.

Порушення роботи шлунково-кишкового тракту

Стресові ситуації здатні привести до порушень роботи шлунково-кишкового тракту. Перевтома просто призводить до більш повільної частоти скорочення шлунка, що призводить до зменшення секретів, що виділяються. Це призводить до погіршення травлення.

Різко змінилася вага

Причому зміна ваги може відбуватися як у бік збільшення, так і навпаки. Якщо ви помітили щось подібне, то цілком ймовірно, що у вас перевтома. Рекомендації прості: харчуйтеся правильно, займайтеся спортом і намагайтеся висипатися.