Державний фонд гарантування вкладів не може стягнути 1,1 млрд грн боргів із групи компаній WOG, яка володіє мережею автозаправних станцій і займається реалізацією палива.

Про це на сайті «Економічна правда» написала заступник директора-розпорядника Фонду Світлана Рекрут.

За її словами, сумарна заборгованість групи компаній WOG по кредитах перед банком Форум перевищує 1,1 млрд грн: «Але як повернути ці гроші, так і продати права вимоги за кредитами Фонду гарантування не вдається. Причина – активний опір з боку групи WOG».

Відзначається, що безпосередніми позичальниками є дві компанії, що входять в групу WOG – Золотий Екватор і ВК Імпекс, а поручителями за цими кредитами виступають інші компанії групи.

Фонд гарантування подав позови в суд, щоб стягнути заборгованість і вже пройшов першу інстанцію, вигравши справу. Зокрема, Господарський суд Рівненської області в жовтні 2015 року постановив стягнути із Золотого Екватора 515 млн грн боргу.

Однак, додає Рекрут, група WOG добилася рішення Рівненського апеляційного господарського суду (воно було підтверджено рішенням Вищого господарського суду), згідно з яким виплата цього боргу розстрочено на п’ять років, і основна сума боргу повинна бути сплачена протягом п’ятого року розстрочки.

Аналогічна ситуація і з другим кредитором. На думку Рекрут, група WOG отримала воістину «курортні» умови обслуговування своїх боргів перед банком – в місяць вона може платити по кредиту всього лише близько 700 тис. грн.

«З огляду на загальну суму заборгованості, щомісячні виплати в такому обсязі – це копійки», – додає вона.

При таких темпах погашення компанія за 5 років виплатить лише 6% від загальної суми боргу, а решту 94% повинна буде погасити після закінчення цього періоду – у 2020 році. Однак термін ліквідації банку Форум закінчується вже через півтора року.

«А що ж з непогашеними боргами групи WOG? Адже Фонд гарантування не може, та й законодавство не дозволить, залишати нестягнутими борги після закінчення терміну ліквідації банку», – скаржиться представник Фонду гарантування.

«Але, вочевидь, суддів не хвилює той факт, що компанія з легкістю позбулася боргів, а держава, яка витратила понад 2,8 млрд гривень на компенсацію вкладникам банку «Форум», не отримає практично нічого. Ні з чим залишаться і ті, хто розраховував отримати назад свої вклади понад гарантованих державою 200 тис. гривень», - зауважує Світлана Рекрут.

З її слів, примітно, сьогодні WOG продовжує працювати і кредитуватися в українських банках, переважно - в державних. А значить, може повторити історію з відходом від виконання своїх зобов'язань. І ні один банк від цього не застрахований.

Банк Форум заснований у 1994 році. Группа Смарт-холдинг восени 2012 року завершила операцію з придбання банку у Commerzbank. Згідно з даними НБУ, на 1 січня 2014 по розміру загальних активів банк Форум займав 24-е місце (10,404 млрд грн), серед 180 українських банків. Фонд гарантування 13 березня 2014 року ввів тимчасову адміністрацію у Форум, а 13 червня Нацбанк вирішив його ліквідувати, незважаючи на пропозиції власника банку про його фінансове оздоровлення.

Мережа АЗС під брендом WOG, що входить до групи компаній Континіум, є найбільшою в країні і налічує понад 500 комплексів у всіх областях, а також 32 нафтобази. Зараз WOG контролюють бізнесмени Степан ІвахівСергій Лагур.