Російський опозиційний журналіст Аркадій Бабченко, який нині переховується в Україні, розповів про фейк з українською бабусею Ксенії Собчак з-під Ковеля.

«А всі вже перепостили фотографію української бабусі Ксенії Собчак? Там абсолютно приголомшлива історія. Її звуть Феодосія. Фото зроблено в 1944 році, і тут їй 22 роки. Вона народилася в Дрозднях, це між Луцьком і Ковелем, зовсім Західна Україна. Батьків заслали в Сибір, в колонію-поселення, за те, що мали наймичку, - повідомляє Район.Ковель.

Наймичкою радянська влада назвала дівчинку, яку вони знайшли на вулиці вмираючої з голоду, взяли в сім'ю і виростили нарівні зі своїми дітьми. Феодосію сховали сусіди і в Сибір вона не потрапила.

У війну працювала санітаркою і виступала з іншими дівчатами госпіталю з концертом перед бійцями 1-го Українського фронту. Бійці ці брали участь у визволенні Рівного, Луцька та Львова, а вже після капітуляції брали участь у Празькій операції. Серед цих бійців був дід, який народився по сусідству, в Ківерцях, але познайомилися вони вже після війни.

Тут все правда.

Одне тільки «але».

Це бабуся Антона Наумлюка. Який, власне, і виклав у себе в фб цю фотографію і цю історію.

А потім якийсь кекс виключно заради троллінгу взяв, і написав, що це бабуся Ксенії Собчак.

І понеслася. Все закрутилось...

Адже, як ми з вами знаємо з листування Леніна з Бісмарком, люди відразу вірять всьому, що написано в інтернеті. Коли це постили історичні форуми - що, втім, вже само по собі оксюморон - було смішно, але не критично. Але коли цей сюр почав розганяти «Пікабу», стало зрозуміло, що фейк відбувся. І тепер в кеші це фото залишиться навічно, як фото бабусі Ксенії Собчак.

До чого я, власне, це? А до сили інтернету», – написав Аркадій Бабченко на своїй сторінці у Фейсбук.

Насправді, це бабуся російського журналіста Антона Наумлюка і вся історія – правдива. Він опублікував історію про свою українську бабусю, яка народилась в селі Дроздні на Західній Україні і як їй довелось виживати у воєнні роки. Однак, історію підхопив гумористичний сайт «Пікабу» і після новини про те, що Ксенія Собчак висуває свою кандидатуру на пост президента РФ, сайт створив свій актуальний фейк.