Від 1 листопада Google у партнерстві з ПриватБанком і Mastercard запустив в Україні глобальний сервіс безконтактних платежів Android Pay, за допомогою якого можна розрахуватися одним лише смартфоном.

Україна стала 15-ю країною в світі, де запрацював Android Pay, повідомляє "ТСН".

Що таке AndroidPay?

 Це сервіс для здійснення безконтактних платежів за допомогою смартфонів або смарт-годинників під управлінням Android. Щоб почати користуватись сервісом, потрібно завантажити додаток Android Pay з Google Play та додати в нього свої картки.

Чому це круто?

Тепер, щоб розплатитися за товар, потрібно на касі просто прикласти телефон до термінала замість банківської карти. Ваша покупка одразу буде оплачена.

Тобто, мені більше не потрібно носити з собою купу карток?

Майже. Android Pay працює тільки на Android-смартфонах з операційною системою KitKat 4.4 і вище, які підтримують технологію NFC.

Що таке NFC?

Якщо говорити максимально просто, то це така штука, яка відповідає за безконтактн передавання даних з одного пристрою на інший. Щоб дізнатися, чи є NFC у вашому смартфоні, можна подивитися характеристики на сайті виробника або пошукати свій смартфон в величезному списку на сайті NFC World.

А якщо мій телефон не підтримує NFC?

На жаль, користуватися сервісом Android Pay ви не зможете.

З якими банками вже працює Android Pay?

 Першим на сьогодні банком в Україні, який надає можливість користуватися сервісом Android Pay, став ПриватБанк, проте список банків буде постійно поповнюватися

А розплатитися таким чином можна в будь-якому магазині?

Ні, підійдуть тільки точки продажів з терміналами, які, як і смартфони з Android Pay, обладнані модулем NFC. Наприклад, у ПриватБанка, який володіє найбільшою мережею POS-терміналів у всій країні, 86 тисяч – безконтактних (загалом їх 142 тисячі). І щодня кількість таких терміналів тільки збільшується. Як правило, термінали приймають безконтактні платежі відзначені таким значком . В Україні розрахуватися безконтактно можна не лише у торгово-сервісній мережі (кафе, ресторанах, супермаркетах, аптеках) чи вендингових автоматах, а й у транспорті.

Все подобається, що мені треба зробити, щоб вже скористатися Android Pay?

Все досить просто. Ось повний алгоритм дій:

- зайдіть в Google Play і завантажте додаток Android Pay. Він безкоштовний;

- в додатку прив'язуємо до сервісу свою банківську картку. Можна сфотографувати її, і сервіс розпізнає цифри і букви сам, а можна вбити всі дані у відповідні поля вручну;

- в налаштуваннях смартфона перевіряємо, щоб модуль NFC був активований. Зазвичай іконка швидкого доступу до бездротового модулю є в шторці повідомлень. Якщо її немає, знайдіть це налаштування в параметрах смартфона, в меню передачі даних;

- несемо накуплене в магазині на касу, включаємо екран смартфона і підносимо його до терміналу;

- якщо карток декілька, додаток Android Pay запропонує вибрати одну з них як основну. Коли захочете зробити оплату з іншої картки, потрібно буде змінити вибір у налаштуваннях.

Окей, наскільки це безпечно?

Android Pay не передає терміналу дані картки та інформацію про її власника, а ключі для оплати не зберігаються в пам'яті гаджета - їх генерує сервер Google. Крім того безпеку платежів з Mastercard через Android Pay забезпечує платформа токенізації Mastercard Digital Enablement Service.

А моїм телефоном може розплатитися хтось інший?

Ні, якщо дотримуватися базових правил безпеки.