З 2018 по 2021 рік щорічні виплати з погашення та обслуговування державного боргу в іноземній валюті будуть перевищувати 7 млрд доларів.

Про це йдеться у жовтневому інфляційному звіті НБУ, повідомляє "Корреспондент".

Як зазначається, графік виплат за зовнішніми зобов'язаннями досить непростий.

"Протягом 2018 - 2021 рр. щорічні виплати з погашення та обслуговування державного і квазідержавного боргу в іноземній валюті будуть перевищувати 7 млрд доларів", - сказано у звіті.

У зв'язку з цим для України критично важливим залишається подальше введення структурних реформ, спрямованих на поліпшення ділового середовища і умов для довгострокового економічного зростання.

"У цьому контексті вагомим залишається продовження співпраці з МВФ, що може виступати не тільки номінальним якорем для реформ і підтримки стійкого макроекономічного розвитку, а й сприяти успішним залученням на міжнародних фінансових ринках", - відзначили в НБУ.

Нацбанк також вважає, що повернення України на ринок зовнішніх запозичень у вересні є, безумовно, позитивним сигналом не тільки для інвесторів, які інвестують у боргові цінні папери, а й для потенційних прямих інвесторів.

"Це також покращує перспективи нових емісій корпоративного сектора (в тім числі, для державних компаній). Більш того, частина коштів від останнього розміщення (1,6 млрд доларів) були використані для викупу єврооблігацій, які повинні погашатися в 2019 (на 1,2 млрд доларів) і 2020 роках (на 0,4 млрд доларів)", - додав центробанк.