У 2017 році в 15 регіонах України зареєстровано більше 1600 випадків кору, з них понад 1100 серед дітей.Двоє дітей в Одеській області померли.

Про це інформує Луцька міська рада з посиланням на дані Управління охорони здоров’я.

Кір вважається небезпечним вірусним захворюванням з інкубаційним періодом від 7 до 17 днів. Вірус розповсюджується, коли у людини з’являються перші ознаки захворювання.

Потрібно бути дуже обережним, оскільки він передається при будь-якому тісному контакті з хворим. Заразитися можна навіть при звичайній розмові і, тим більше, якщо хворий чхає або кашляє поруч. Через швидке поширення інфекції повітрям, можна захворіти і перебуваючи в сусідніх приміщеннях. 

Симптоми захворювання

Симптоми у дітей і дорослих схожі та яскраво виражені. Все починається з порушення сну, загального нездужання та втрати апетиту. Незадовго після цього також додається сухий кашель, нежить і підвищується температура, у дорослих – до 40 градусів. Ще одним неприємним симптомом для дорослих стане збільшення лімфатичних шийних вузлів.

Через 3-5 днів самопочуття хворого поліпшується, але вже через добу температура повертається. А разом із нею з’являється висип з червоних цяток, набрякає обличчя.

У цей період також посилюється нежить і кашель. У деяких хворих спостерігається посилення головного болю, аж до втрати свідомості.

Лікування і профілактика

Лікування найчастіше направлено на полегшення симптомів. Хворому стане краще вже через тиждень. Антибіотики призначаються тільки при бактеріальних ускладненнях.

Під час хвороби не потрібно дотримуватися певного раціону. Головне – вживати якомога більше рідини та уникати яскравого сонячного або штучного світла.

На Волині зафіксовано три випадки кору, один із них у м. Луцьку, захворіла школярка 2-го класу у загальноосвітньому навчальному закладі №3. Двоє захворілих проти кору не прищеплені. Усім батькам, діти яких ще не вакциновані у 12 місяців, та не отримали ревакцинацію у 6 років, необхідно провести щеплення своїм дітям – це єдина дієва профілактика даного захворювання. Препаратом, яким вакцинують в Україні, вакцинують і в інших країнах Європи. Він вважається найефективнішим і найбезпечнішим засобом.

Тривалентна вакцина проти кору, епідпаротиту та краснухи в даний час є в наявності, очікується чергове централізоване поступлення в регіон.

Щеплення проводяться у кабінетах щеплень комунального закладу «Луцька міська дитяча поліклініка» (пр. Волі, 3а, вул. Чорновола, 1) та комунальних закладів «Центр первинної медико-санітарної допомоги» (вул. Привокзальна, 13), «Центр первинної медико-санітарної допомоги №1» (вул. Бенделіані, 7, вул. Львівська, 63, вул.Корольова, 3), «Центр первинної медико-санітарної допомоги №3» (вул. Стефаника, 3а).

За детальною інформацією щодо порядку вакцинації просимо звертатись до свого дільничого лікаря-педіатра, сімейного лікаря, також отримати необхідну інформацію можна у медичних працівників дошкільних навчальних закладів та загальноосвітніх навчальних закладів.