Ми пройшли квазівідкриті списки на місцевих виборах, на яких голоси чудово скуповувались – депутат Чижмар, - повідомляє Главком.

Десь 80% людей пройшло в ради тільки  лише тому, що більше платили грошей під час виборчої кампанії. Про це зазначив у коментарі «Главкому» Юрій Чижмар, депутат Радикальної партії.

Політик пояснює ситуацію на прикладі власного міста: «У моєму Ужгороді до міської ради пройшли такі невідомі до того в місті політичні партії, як «Патріоти України», «Відродження», а парламентські політичні монстри були аж після п’ятого місця».

Першою задачею на шляху до якісних виборів Чижмар бачить унеможливлення купівлі голосів: «Як саме – не знаю. Може, держава має сама платити людям, які не хочуть свідомо голосувати, щоб вони просто не ходили на вибори?»

Раніше повідомлялося, що намагання прийняти новий законопроект про виборчу систему з відкритими списками на останньому пленарному тижні виявились марними.

Запровадити систему з відкритими списками і прибрати потенційно корупційну мажоритарку, яку звинувачують в усіх бідах, – це зобов’язання брала на себе ще коаліція, сформована в 2014-му році.

Щось схоже на систему з відкритими списками депутатам вдалося запровадити на місцевих виборах у 2017-му. Проте неякісно підготована система в процесі використання викликала плутанину і  купу нарікань.

Думки депутатів з інших партій щодо майбутніх парламентських виборів читайте тут: Відкриваємо списки. П'ять головних запитань про виборчу реформу