З наступного року для першокласників, які проживають на території обслуговування школи, не проводитимуть конкурсний відбір.

Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич в інтерв'ю "Українській правді".

"На мою думку, проведення конкурсу між дітьми 6-річного віку абсолютно неефективне. Воно не перевіряє дитину, а перевіряє її доступ до тих питань, які заготували для цього конкурсу, і знання правильних відповідей на них. Тому наша ідея, і це також ідея передових освітніх систем, полягає в тому, щоб початкову школу зробити типовою для всіх", - розповідає міністр.

Як зараховуватимуть до 1 класу дітей, які не проживають на території обслуговування школи, поки не відомо. Цю процедуру планують виписати у Законі "Про загальну середню освіту". Його внесуть до парламенту навесні 2018-го, каже Лілія Гриневич.

"Діти з території обслуговування школи мають право на першочергове зарахування до неї. Далі ми змушені виписати принаймні правила проведення такої співбесіди з дітьми, на основі якої можна приймати рішення, зараховується ця дитина чи ні", - пояснює міністр.

У багатьох країнах відборів до школи не проводять. Один з найбільш поширених підходів – лотерея.

"Якщо є, наприклад, 5 вільних місць, на які претендує 20 дітей, то проводять лотерею. Однак я поки не знаю, як це може сприйняти українське суспільство", - каже Гриневич.

За словами міністра, такий підхід допоможе виключити можливу корупцію та суб'єктивне оцінювання дітей.