Генпрокуратура хоче забрати дозволи на видобуток бурштину у КП «Волиньприродресурс» - дітища голови Волинської облради Ігоря Палиці

Про це повідомляє «Олігарх».

Як і припускав «ОЛІГАРХ», Генеральна прокуратура не обмежилася виїмкою документів в Міністерстві екології та природних ресурсів України щодо узгодження комунальному підприємству «Волиньприродресурс» дозволів на видобуток бурштину, і перейшла до активних судових дій.

Як з'ясував «ОЛІГАРХ», в кінці жовтня в окружний адміністративний суд Києва від імені ГПУ були подані відразу 4 позови до Державної комісії України по запасах корисних копалин та Державній службі геології та надр України. У них відомство Юрія Луценка зажадало визнати недійсними протоколи комісії і спеціальні дозволи, видані Держгеослужба в лютому 2017 р комунальному підприємству «Волиньприродресурс».

Йдеться про чотири спецдозволів на розробку родовищ бурштину - Маневицьке-1 і Маневицьке-2, а також Камінь-Каширське-1 і Камінь-Каширське-2. Всі вони були видані волинському підприємству терміном на 20 років

Одночасно з подачею позову Генпрокуратура спробувала домогтися прийняття забезпечувальних заходів, зупинивши дію зазначених спецдозволів «Волиньприродресурсу». Такі вимои підлеглі Луценка мотивували тим, що комунальне підприємство буде фактично здійснювати видобуток бурштину на спірних ділянках, що призведе до порушення інтересів держави і землекористувачів.

Однак суд на початку листопада відхилив ці вимоги, вважаючи доводи ГПУ непереконливими і взявши до уваги дані з угод про умови користування надрами. Відповідно до одного з них, на ділянці Маневицьке-2 фактичні земляні роботи намічені тільки на 3 квартал 2018 року, а початок видобутку бурштину - на кінець 2018 г. «Крім того, матеріали позову і заявлене клопотання не містять доказів очевидної протиправності оскаржуваного рішення» - підсумували в суді.

Читайте також: Через дії Гунчика Волинь «прогавила» 400 мільйонів гривень

Як зазначалося раніше, протистояння між ГПУ та Волинською обласною радою почалося буквально відразу після отримання «Волиньприродресурсом» згаданих дозволів на видобуток бурштину. 17 березня 2017 року підлеглі Луценка відкрили кримінальне провадження № 42017000000000805 за фактом підробки посадовими особами Державної служби геології та надр України дозвільних документів на право видобутку бурштину, порушення встановлених правил використання надр загальнодержавного значення з метою видобутку корисних копалин на об'єктах природно-заповідного фонду з подальшим наміром присвоєння зазначених ресурсів, за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 15, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 240 і ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України

 «Волиньприродресурс» був створений Волинською обласною радою, за сприяння її оцільника Ігоря Палиці. Саме Палиця був ініціатором створення «Волиньприродресурса», який очолив один з найвпливовіших бізнесменів регіону - екс-президент ФК «Волинь» і голова екологічної комісії Волинської облради Василь Столяр.

«Мені прислали з Державної служби геології і надр спецдозволу на 20 років на видобуток покладів бурштину на 51 тисяч гектарів земель, торфу - на 9 тисячах гектарів і розробку родовищ міді - на 3,1 тисячі гектарів. Ми отримали ресурс, і, якщо не будуть чинити перешкод, на рахунку обласного бюджету буде не менше 500 мільйонів, які підуть на потреби громади. А я сподіваюся, що Волинь отримає до мільярда гривень », -заявив Палиця на початку лютого.

При цьому, за його словами, кошти повинні розподілятися між бюджетами місцевого, районного та обласного рівня за формулою 25х25х50.

Трохи раніше голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик оцінив ринкову вартість запасів бурштину в регіоні в 4 млрд доларів.

За кілька днів до подачі ГПУ позовів до суду Василь Столяр досить оптимістично говорив про перспективи «Волиньприродресурсу».

«На сьогодні у нас немає проблем ні з управлінням лісового господарства, ні з Держгеокадастром - вони з розумінням ставляться, і з водним фондом теж все добре. Єдина біда - Гунчик. Все, більше у нас немає проблем »- зазначив він, додавши, що комунальне підприємство може заробити в найближчі три місяці.

Тепер же, з урахуванням розпочатих судових розглядів, слухання в яких призначені на грудень 2017-лютий 2018 р, очевидно, що ці плани будуть переглянуті.