У Луцьку збирають підписи під зверненням до депутатів Верховної Ради з вимогою підтримати зміну виборчого законодавства, запровадження антикорупційного суду та ухвалення закону про імпічмент.

Про це повідомляють "Волинські Новини".

7 листопада депутати Верховної Ради у першому читанніпідтримали Проект Виборчого кодексу України. Серед позитивних змін, які передачені ним, – скасування «мажоритарки» та запровадження прозорої пропорційної виборчої системи з відкритими списками.

Цей законопроект, який так і не могли розглянути в Раді з 2015 року, один з трьох, які ще з жовтня вимагають проголосувати мітингувальники у Києві. Міжнародна спільнота вже привітала такий крок, висловивши сподівання, що депутати забезпечать законодавство для чесних, прозорих і конкурентних виборів.

Проте підтримали депутати виборчий кодекс лише в першому читанні – попереду ще одне голосування, яке й вирішить його долю. Аби депутати не змінили свого рішення та остаточно підтримали Виборчий кодекс та решту законів цими днями активісти збирали у Луцьку підписи на підтримку «Великої політичної реформи». Вона, серед іншого, передбачає не лише зміну виборчого законодавства, а й запровадження антикорупційного суду та ухвалення закону про імпічмент.

Звернення планують передати народним депутатам від Волині, аби ті почули думку громади та підтримали реформи, проголосувавши за відповідні законопроекти.

Як розповів у коментарі Інформаційному агентству Волинкі Новини громадський активіст Валерій Шварцкоп, важливість цих законопроектів полягає в тому, що вони дозволять ефективно боротися з однією з найбільших проблем України – корупцією:

«Закон про створення антикорупційного суду – це початок реальної боротьби з корупцією. Нинішні суди залишились від старої системи і не працюють, так як слід, немає невідворотності покарання».

Зі слів Валерія Шварцкопа, потребує змін і виборче законодавство, яке нині далеке від ідеалу.

«Це законодавство прийняли ще за часів Януковича. Мажоритарна система не є хорошою, бо на депутатів має мати вплив партія, яка несе відповідальність за обранців. А якщо депутат балотується сам, то на нього немає дієвого механізму впливу», - зазначає Валерій Шварцкоп.

З його слів, прийняття законопроекту, який лежав «в довгому ящику» ще з 2015 року та не розглядався у Раді - це хороший знак. І без громадського тиску, на думку активіста, цього голосування взагалі не відбулося би.

«Наша справа – тримати руку на пульсі та відслідковувати, аби цей законопроект не заговорили, а остаточно прийняли», - каже активіст.

У випадку, якщо вищезгадані закони не підтримають, акивісти готові вдатись до публічного тиску.

«Можливо, це будуть поїздки до депутатів додому з закликами підтримати закони. Будемо радитись з однодумцями з інших областей», - зазначає Валерій Шварцкоп.