Перші випадки захворювання на кір на Волині зафіксовано наприкінці жовтня. Двоє захворілих проти кору не прищеплені. Третій випадок зареєстрований в учениці другого класу луцької загальноосвітньої школи №3. Тут фахівці констатували загрозу поширення інфекції серед школярів, оскільки 50% учнів цього класу та 30% учнів школи – не прищеплені проти кору згідно віку, а 55 осіб  не мають жодного щеплення проти кору.

Про це інформує Волинський обласний лабораторний центр.

Ще один спалах зафіксовано у загальноосвітній школі №25. Станом на вчора зареєстровано п’ять ймовірних випадків захворювання на кір в початкових класах, троє дітей госпіталізовано в інфекційні відділення. Четверо хворих не щеплені, один – щеплений лише одноразово. Відібрано біоматеріал для дослідження на наявність вірусу кору. Фахівці під час розслідування встановили зв’язок захворювань з завізним випадком кору зі Львова.

Незважаючи на те, що кір традиційно вважають так званою «дитячою» хворобою, їй піддаються і дорослі люди, більш того, кір у дорослих протікає набагато важче.  Переважно хворіють ті, хто не був вакцинований проти кору.

Дана недуга належить до розряду гострих інфекційних хвороб і викликається специфічним видом вірусу. Для поширення захворювання необхідні три умови: хворий на кір (джерело інфекції), повітряно-крапельний механізм передачі вірусу  і сприйнятливий до захворювання організм. Хвора людина є заразною не лише тоді, коли вже є ознаки захворювання, але і за кілька днів до їх виникнення.

Починається захворювання зі слабкості та млявості, порушення сну і апетиту, різкого підвищується температура до 39-40˚С і вище. Сухий кашель, червоні повіки, сльозотеча, гнійний кон’юнктивіт, далі з’являється  рясний яскраво-червоний висип, котрий характеризується послідовністю зверху вниз – на обличчі, за вушною раковиною, на волосистій частині голови, шиї, тілі, кінцівках. Висип має тенденцію до злиття й утворення більших плям, що виступають над поверхнею шкіри.  З появою таких симптомів, необхідно не зволікаючи звернутись до лікаря.

У невакцинованих осіб можливі тяжкі  ускладнення з ураженням бронхів,  легень, головного мозку.

Єдиним шляхом профілактики кору лишаються щеплень, внаслідок чого і виробляється імунітет до хвороби. Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинацію – у 6  років.