Парламентарі литовського сейму звернулася до угорських парламентарів з проханням не блокувати рішення, які сприяють зближенню України з Євросоюзом.

Про це пише УНН.

"Ми неприємно здивовані й навіть шоковані ультимативними заявами уряду з погрозами заблокувати зближення України з ЄС чи НАТО, якщо Україна не змінить за побажанням Угорщини свій новий закон про освіту, в якому обумовлена і специфіка освіти осіб, які належать до національних меншин", - йдеться в зверненні.

Ініційоване екс-прем'єром країни Андрюсом Кубілюсом звернення підписали 37 членів сейму.

"Ми розуміємо, що питання освіти національних меншин, їх інтеграції в життя держави завжди особливо болючі і повинні вирішуватися шляхом конструктивного діалогу. Ми бачимо зусилля України саме так вирішувати ці важливі проблеми", - йдеться в зверненні.

У ньому сказано, що увага сусідніх з Україною країн до українського закону про освіту не дивує, однак дивують "висунуті владою Угорщини ультиматуми Україні з погрозами країні геополітичними наслідками, з погрозами тим, що Угорщина буде блокувати зусилля України щодо інтеграції в ЄС".

"Такі ультиматуми категорично неприйнятні, абсолютно не європейські і тим більше незрозумілі, коли це виходить від однієї з держав Центральної Європи. Ми всі добре знаємо, наскільки для нас, держав Центральної Європи і Балтії, геополітично була важлива наша власна інтеграція в ЄС", - йдеться в зверненні.

У ньому також порушуються питання, "чи дійсно Угорщина готова домагатися в Україні таких цілей, які збігаються з цілями (російського президента Володимира Путіна".

Раніше Будапешт заявив, що буде блокувати всі рішення ЄС, пов'язані з подальшою інтеграцією ЄС та Києва через прийнятий в Україні закон про освіту.