Провідні волинські аграрії домовилися із Гнідавським цукровим заводом про купівлю відходів від виробництва біоетанолу. Співпраця триває і досі, бо те, що ще недавно вважали причиною поширення неприємного запаху виявилось цінним органічним добривом,  – йдеться на сайті цукрового заводу.

Близько десяти керівників сільгосппідприємств Волині ще у серпні на зустрічі з представниками заводу підписали меморандум про можливість постачання мелясної барди в якості органічного добрива. Мелясна барда ― це відходи від виробництва біоетанолу, який віднедавна почали виробляти на Гнідавському цукровому заводі.

Як пояснили представники заводу на зустрічі з аграріями, ці органічні добрива відповідають всім сучасним вимогам і їх можна використовувати для будь-яких видів культур.Крім того, форми азоту, фосфору та калію в таких добривах засвоюються орієнтовно на 90%, на відміну від мінеральних, де цей показник на рівні 30-55%.

Сьогодні на території Гнідавського цукрового заводу збудований величезний резервуар для зберігання мелясної барди, однак довго вона там не застоюється, адже цінне органічне добриво використовують на полях найпотужніші сільгосппідприємства.