Поганий сон та втома від неї так само негативно впливають на мозок, як алкоголь. Провали пам'яті чи погана концентрація є схожими виявими симптомів, як після вживання великої кількості алкоголю.

Про це повідомляэ "24 канал" з посиланням на Nature.

У новому дослідженні група вчених встановила електродні імплантати в мозок 12 втомленим пацієнтам, які страждають на епілепсію. Під час тесту люди повинні були якнайшвидше класифікувати різні зображення, а імплантати записували їх мозкову активність, щоб виявити причину їхніх "нападів".

Як і очікувалось, через недосип добровольців нейрони повільно реагували на візуальний стимул, – реакція була слабкою, а передача сигналу тривала довше, ніж зазвичай. Те ж саме відбувається, коли сонний водій зауважує пішохода на дорозі, пояснюють дослідники.

Недостатній сон впливає на наш мозок так само, як надмірне вживання алкоголю. Проте жодних юридичних або медичних стандартів для визначення перевтомлених водіїв на дорозі не існує, на відміну від п'яних водіїв,
– розповів професор Іцхак Фрід з Каліфорнійсього університету в Лос Анджелесі.

Вчені з’ясували, що відсутність сну порушує нормальне функціонування нейронів. Саме тому люди відчувають прогалини у пам’яті та погано реагують на події навколо себе. Також було виявлено "повільні" мозкові хвилі, подібні до тих, які виникають під час сну у втомлених областях головного мозку.