Згідно звіту митного департаменту Литви, більше 59 тисяч автомобілів були вивезені з Литви в Україну в обхід існуючих законодавчих норм, тобто з грубими порушеннями митних правил.

Про це йдеться в матеріалі литовського видання Verslo žinios , пише 24 канал.

Як зазначають експерти, таке визнання може серйозно вдарити по так званих власниках авто на литовських номерах, які завезли їх в якості співробітника компанії. В Литві дуже жорстко карають за приховування податків – наприклад нещодавно у громадянина конфіскували 31 тисячу не задекларованих доларів й виписали штраф.

Власники чи акціонери таких литовських фірм можуть бути звинувачені одразу за трьома статтями литовського кримінального кодексу, зазначає на своїй сторінці у Фейсбук працівник однієї з фірм у Вільнюсі Олександр Ланецький.

Це розтрата коштів підприємства, несплата податків та масовий найм нелегальних працівників на роботу (адже за документами, українські «власники» литовських авто – це водії таких компаній).

Українські власники таких автомобілів на литовських номерах, які завезені на територію нашої країни за допомогою помічених у шахрайстві компаній, матимуть серйозні неприємності. Зокрема, при перетині кордону Україні з однією з європейських держав таке авто може бути конфісковане. Або якщо українська влада отримає дані про такі незаконні авто, вона сама може виявляти, затримувати та конфісковувати дані автомобілі.

Нагадаємо, перевірка розпочалась через запит Державної фіскальної служби України до Литовської митниці.