Із тих місцевих бюджетів, де зафіксовано значне зростання, будуть вилучати кошти. Можливо, до 80%.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» (щобудня о 13:00–15:00 та 17:00–19:00 на телеканалі ZIK) розповіла позафракційний народний депутат Ірина Констанкевич.

«Коли додаються нові фінансові повноваження і перекладаються на місця, уряд застосовує так званий принцип вирівнювання. Тобто, з тих місцевих бюджетів, які мають значне зростання, вилучатимуть кошти – до 80%. І ось, до прикладу, у Волинській області названо 4 місцеві бюджети, де є суттєве зростання бюджету вдвічі. Так ось, із цих бюджетів гроші будуть вилучати», – розповіла нардеп.

Ірина Констанкевич вважає, що така система в державі є несправедливою. Вона також зауважила, що люди втрачатимуть довіру до влади.

«Також тут постає питання: а де ж мотивація збільшувати бюджети, якщо кошти все одно будуть вилучені і будуть передаватися на центр?», – запитала гостя програми.

Нардеп додала, що депутати Волині звернулися до уряду, аби такі принципи вирівнювання не застосовувалися до тих бюджетів, де не має значного зростання.

«Те, що кошти будуть забиратися – це 100%. Є список, усе було опубліковано. Але найголовніше, що у мене є звернення голови Волинської ОДА, де ця проблема окреслена і є звернення усіх депутатів від Волині за те, щоби відстояти місцеві бюджети, аби оці принципи вирівнювання не застосовувалися до тих бюджетів, де, на жаль, не має значного зростання, якщо порівнювати із іншими областями»,– зазначила Ірина Констанкевич.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів 15 вересня затвердив і передав на розгляд парламенту проект держбюджету на наступний рік.

А вже сьогодні, на брифінгу в парламенті, Голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що парламент найімовірніше ухвалять закон про державний бюджет на 2018 рік у середині грудня.

Також спікер наголосив, що пріоритетними питаннями у цьогорічному бюджеті є оборона та безпека країни.