2 листопада відбулося засідання постійної комісії з земельних питань Шацької районної ради, під головуванням Сергія Карпука, голови Шацької районної ради. Зібрання, яке провели на виїзді – в селі Світязь – ініціювала депутат Шацької районної ради Ніна Хомич, - повідомляє Волинь.

Окрім членів постійної комісії, на засіданні були присутні Микола Цвид, Світязький сільський голова, Анатолій Шворак, підприємець, розробник землевпорядної документації, Микола Грицюк, головний спеціаліст відділу Держгеокадастру у Шацькому районі, представники громади Світязької сільської ради.

Проблемним питанням, яке спонукало всіх зібратися і шукати спільно шляхи вирішення, стало виділення земельних ділянок за межами населеного пункту на території Світязької сільської ради на загальних підставах людям, які свого часу працювали в колгоспі і не отримали земельних паїв.

Епопея з наданням людям у власність земельних ділянок тягнеться вже багато років.
– У 2006 році ми збирали збори, на яких затвердили площі земель, що йдуть під розпаювання, та списки пайовиків. Згодом з’ясувалося, що землі КСП «Світязь» як колективного сільгосппідприємства, відповідно до нового законодавства, не підпадають під паювання. Натомість нам дозволили приватизовувати землю на загальних підставах. Люди написали заяви на земельні ділянки, фірма-виконавець виготовила проекти землеустрою, проте в головному управлінні Держгеокадастру їх не затверджують, - повідомив Світязький сільський голова.

Підприємець Анатолій Шворак, виконавець документації із землеустрою, розкритикував роботу головного управління Держгеокадастру у Волинській області, де, на його думку, працюють за подвійними стандартами, затягують терміни виконання робіт, а людям відмовляють у затвердженні проектів, надсилаючи їм листи з відписками.

– У відповіді-відмові мають міститися конкретні зауваження, а не посилання на статті закону. Проте в будь-якому разі граматичні та орфографічні помилки в тексті проекту, пропущені розділові знаки, абстрактне «привести у відповідність до статті 186 Земельного кодексу України» не можуть впливати на якість проекту. Однією з причин відмови в Держгеокадастрі називають також відсутність у Шацькому районі квадратної печатки. Але ж те, що немає печатки, – упущення самого Держгеокадастру, – обурювався Анатолій Максимович.

Сергій Сидорук, депутат Шацької районної ради, поцікавився, чому на засідання не запросили представника головного управління Держгеокадастру, який би пояснив обманутим замовникам і виконавцю робіт, чому не затверджуються проекти землеустрою. 

На думку Сергія Федоровича, реальною причиною відмов є не перераховані в листі пункти, а те, що громада Світязької сільської ради наважилася протестувати проти таких дій Держгеокадастру, коли привабливу землю біля озера головне управління виділяло на підставних осіб і до того ж без погодження сільської ради.

Виступив перед світязянами і Микола Грицюк, головний спеціаліст відділу Держгеокадастру у Шацькому районі. Він наголосив, що помилкою виконавця робіт з виготовлення проектів землеустрою стало небажання визнавати свої упущення і недопрацювання.

– Є закон, через який ми не можемо переступити, а мусимо дотримуватися. Якщо вже прийшов негативний висновок, вам, відповідно до законодавства, потрібно було негайно надіслати його на екстериторіальну експертизу. А ви цього не зробили, почали затягувати час – це ваша помилка, – звернувся Микола Степанович до підприємця Шворака.

- Далеко не все по закону робить головне управління Держгеокадастру – апелював до Миколи Грицюка депутат Сергій Сидорук. Держгеокадастр, який не визнає заключення державного реєстратора – представника цієї ж структури, по суті стверджує, що останній діє не по закону. Відомі випадки, коли проект землеустрою виготовлявся на учасника АТО, а земельну ділянку отримувала зовсім інша людина. А як пояснити те, що за львів’янином Келбасовичем у Шацькому районі зареєстровано право власності на понад 30 га земель сільськогосподарського призначення біля озер, які головне управління Держгеокадастру не надавало йому у власність? Пояснення одне – громадянин скуповує землі, виділені Держгеокадастром на підставних осіб.

Зі слів Світязького сільського голови, таких земель, власниками яких стали іногородні особи і на які не давала погодження сільська рада, – дуже багато в Світязі, це переважно пасовища. Неодноразово на засіданні згадували і екскерівника обласного управління Держгеокадастру Василя Василенка, за підписом якого протягом останнього часу роздавалися землі навколо озера Світязь.

– Внутрішня ротація кадрів Держгеокадастру  – не вирішення питання по суті. Сьогодні потрібно ставити питання про ліквідацію Держгеокадастру, як структури, до роботи якої в останні роки багато питань. Вона не приносить користі , – заявив Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, –  Василенко не причина всіх бід, за час свого існування державний орган  налагодив схему, як законним способом розпоряджатися землями, на яких мали б хазяйнувати місцеві, для цього є органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади на місцях. Саме до них повинні звертатися люди для вирішення земельних питань.

Депутат Ольга Сахарук зазначила, що людям важко зрозуміти те, що нині коїться в законодавстві. Раніше землями за межами населеного пункту розпоряджалася районна державна адміністрація, згодом їх передали Держгеокадастру. Відтоді одна людина в області – начальник головного управління цієї структури – приймає рішення про те, кому надавати землю, а кому ні. Численні звернення депутатів Шацької районної ради у Верховну Раду про передачу землі за межами населеного пункту у підпорядкування сільських рад, лишилися без відповідей. Проте здаватися не варто, потрібно писати в генеральну прокуратуру та СБУ – зауважила Ольга Петрівна.

Анатолій Шворак зазначив, що всі 148 проектів землеустрою найближчим часом будуть проштамповані і відправлені на екстериторіальне погодження. За умови позитивного розгляду проектів експертами документи на право власності на земельні ділянки повинні надійти до світязян вже найближчим часом. Та чи будуть затверджені проекти, які пройшли експертизу, головним управлінням Держгеокадастру і чи отримають, нарешті, свої земельні ділянки світязяни де-факто – питання залишається відкритим.

На комісії також розглядали питання роботи , чи то бездіяльності Держгеокадастру в частині співпраці з органами місцевої влади району. А саме: реагування та відповіді на численні запити та звернення депутатів районної ради. За результатами прийнято рішення переглянути усі звернення депутатів, що стосується компетенції даного органу, та доручено комісії звернутися до Генеральної прокуратури і СБУ щодо даних питань. Також вирішено в порядку контролю буде заслухано на черговому засіданні профільної комісії районної ради про стан земельних справ жителів с.Світязь.