11-річна дівчинка з Афганістану на ім'я Міна все своє життя провела в тюрмі, так як її мати відбуває довічне покарання за серію вбивств.

Читайте також: Колишній «азовець» проведе 10 років у тюрмі за підрив гранати в магазині

Про це повідомляє Багнет з посиланням на New York Times.

Така практика поширена по всій країні, навіть не дивлячись на те, що вона суперечить не тільки міжнародним нормам, а й афганським законам.

Міна розповіла, що ніколи не виходила за територію в'язниці, навіть на коротку прогулянку. Вона ніколи не дивилася телевізор і не знає, на що схожий світ за межами тюремних стін.

«Я хотіла б вибратися і жити зі своєю мамою, але без неї я звідси не піду», – пояснила Міна.

В Афганістані,  маленьких дітей часто садять у в'язниці разом з їх матерями, особливо при відсутності будь-яких близьких родичів. Існує програма, яка містить притулки для дітей, у яких матері перебувають за гратами. Але вона покриває не всі регіони країни, у тому числі і місто Джелалабад, де народилася Міна. Крім цього, для того, щоб діти потрапили до притулку, жікам необхідно дати згоду.

Ширін Гул, мати Міни, дали довічне за організацію серії вбивств і пограбувань. Суд порахував, що угруповання, яку вона очолювала, вбила в період з 2001 по 2004 – 27 афганських чоловіків. Гул, працюючи повією, приводила чоловіків додому, де їм подавали накачані наркотиками кебаби. Після цього жертв грабували, вбивали і ховали неподалік.

Всіх шістьох членів групи, включаючи Гул, засудили до смертної кари. Але їй замінили покарання на довічне через те, що після оголошення вироку вона народила дочку.

Гул в бесіді з кореспондентом сказала, що не здійснювала злочинів - всі свідчення вона дав під тортурами.

«Я не зробила жодного злочину. Моя єдина провина полягає в тому, що я готувала їжу для чоловіка, який скоїв злочин», – стверджує Гул.

У жіночій частині тюрми Міна – одна з 36 дітей, яким доводиться сидіти за гратами разом зі своїми матерями. Всього в блоці відбувають покарання 42 жінки. У решти матерів, у порівнянні з Гул, набагато менш довгі терміни.

У в'язниці є школа, в яку ходять діти ув'язнених. До 11 років Міна закінчила тільки другий клас. З подругою вони грають в ляльки, які зробили самі.

Міна вважає, що її батько – чоловік на ім'я Рахматулло, коханець її матері, якого повісили за звинуваченням у вбивстві чоловіка Гул. Зазначається, що, швидше за все, у дівчинки повинен бути інший батько – є сильна розбіжність по датам. Афганські чиновники вважають, що ним повинен бути невідомий співробітник в'язниці.

Також вони звинувачують Гул в тому, що вона завагітніла спеціально, щоб уникнути смертної кари.

«Вони повинні були стратити мене, тоді б Міна поплакала один день і все. Замість цього я плачу кожен день, це повільна смерть, весь час помирати», – говорить вона.

У тексті описується, що Гул іноді занадто агресивно поводилася по відношенню до журналіста. Вона загрожувала йому ІГІЛ, називала його «містером Америка», рабом і маріонеткою, а наостанок стала просити у кореспондента грошей.

Афганські правозахисники вважають, що практика, коли дітей тримають в тюрмі всупереч міжнародним нормам і законам країни, широко поширена в Афганістані. За їх словами, іноді просто немає інших альтернатив.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook