Три архиєпископи – Василій Великий, Григорій Богослов та Іван Золотоустий – ще за життя здобули собі славу своєю святістю, спасенними проповідями й релігійними творами. Було введено спільний празник вшанування трьох святих.

Читайте також: У селі на Волині священик МП викрав з церкви церковне начиння та літературу (фото)

Підставою для цього стала суперечка між людьми: кого з них вважати більшим і святішим за інших. Тоді три святителі уві сні з'явились єпископові міста Евхаїти Іванові й переказали йому такі слова: "Ми – одне в Бога. Тож немає між нами ні більшого, ні меншого, але як назвеш одного, то за ним ідуть два інші. Встань, отже, і поклади край суперечці вірних, бо як за життя, так і після смерті нашим намаганням всі сторони світу приводити до миру і єдності". Тоді єпископ запровадив празник Трьох Святителів, звеличивши їхню пам'ять у тропарях, канонах і церковних піснях, пише Depo.ua.

На Трьох Святителів, за народним повір'ям, категорично не можна прясти. Навіть прядку і гребінь у комору з хати виносили. Ретельно дотримувалися цього правила, адже вірили, що у того, "хто цього дня прястиме, руки й ноги повикручує, або худоба покалічиться, або змія вкусить, або град усе повибиває".

Від цього дня починають уже готуватися до весни. Цього дня не роблять нічого по господарству. Чоловіки не виконують ніякої важкої роботи, дозволялося лише оглядати плуги та реманент. А жінки починали готувати насіння до сівби. На Трьох Святих дівчата перший раз співали веснянки−заклички, просили весну прийти скоріше. Вірили, що голосніше її закликати, то скоріше вона прийде.

У народі говорили, що 12 лютого звірі в лісі відзначають весілля, б'ються один з одним, щоб визначити, що стане "нареченим" для обраниці зі зграї. Саме тому намагалися в цей день в ліс не ходити, щоб не потрапити на очі злим тваринам.

Якщо за двері 12 лютого виставити старе взуття, можна уникнути сварок і розбіжностей в сім'ї на цілий рік. Вважалося, що цього дня можна будувати будь−які плани − вони будуть вдалими. Не можна ревнувати і злитися в цей день − погана прикмета. Ті люди, які посварилися, повинні обов'язково помиритися на день Василя, інакше так і будуть весь рік ворогувати.

Читайте також: День закоханих: які подарунки краще не обирати

Народні прикмети на 12 лютого

Якщо ворони голосно каркають біля будинку і намагаються залізти під стріхи комор − чекай хуртовини.

Місяць 12 лютого червоний − буде сильний вітер.

Не можна прати, прясти пряжу і в'язати − це погана прикмета.

Сильний вітер 12 лютого − осінь, літо і весна будуть дощовими.

Дикі тварини приходять в село з лісу − прикмета до того, що буде холоднеча.

Сніг 12 лютого падає великими пластівцями з неба − скоро настане відлига.

Польові миші 12 лютого бігають по снігу − чекай тепла.

Іній видно на деревах − буде відлига.

Сонце ховається за хмарами час від часу − чекай сніжної бурі.

Навколо сонця видно кола − рік буде врожайним.

Чути виття вовків − чекай холодів.

Дитина, народжена 12 лютого, буде добре розуміти звірів і птахів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook