Страсна або Велика П'ятниця – один з днів Страсного тижня, остання п'ятниця перед Великоднем.

Читайте також: 18 квітня – яке сьогодні свято та що не можна робити в цей день

У православних всього світу найскорботніший день у році. Страсна п'ятниця є перехідним святом. Її дата щороку міняється. У 2019-му у православних Пасха припадає на 28 квітня, а Страсна П'ятниця – 26 квітня, а у католиків 21 і 19 квітня відповідно, передає УНІАН.

Страсна П'ятниця присвячена спогадам про страждання Ісуса Христа. У цей день Ісус Христос, засуджений до розп'яття, з терновим вінком на голові ніс свій хрест на Голгофу, де на ньому був розп'ятий. Згідно з переказами, Ісус провисів на хресті 6 годин. Останніми його словами були: "Звершилося... Отче! В руки Твої віддаю дух Мій". Щоб переконатися в смерті розп'ятого, один з вояків проколов його ребро, з якого витекли кров і вода, – за одним із тлумачень, символи майбутніх таїнств Євхаристії та Хрещення.

Страсна П'ятниця є одним з найсуворіших днів Великого посту. Тому в цей день краще утриматися від вживання будь-якої їжі. Дозволяється вживати лише хліб та воду і тільки після виносу Плащаниці під час вечірньої служби в церкві. Під забороною в Страсну П'ятницю і алкоголь. Проте, є винятки, які діють протягом всього посту. У Страсну п'ятницю вагітні і годуючі жінки, діти, старі, хворі і мандрівники можуть не дотримуватися посту.

Читайте також: Після сильних заморозків в Україні буде до +20

В ніч на Страсну П'ятницю в церквах відбувається служба, що зветься "Дванадцятьма Євангеліями". Триває всю ніч. Богослужіння включає прочитання євангельського оповідання, яке розповідає про страждання Ісуса Христа. Із служби приносять додому 12 свічок, які розставляють в різних частинах житла. Їм треба дати догоріти до кінця. За переказами, це принесе достаток у дім удачу, радість і добробут на наступний рік.

Оскільки Страсна П'ятниця є скорботним днем, категорично заборонено будь-які святкування. Також в цей день не можна займатися домашньою роботою. Шити, прати, прасувати, готувати, прибирати. Також не можна стригтися і проводити косметичні процедури.

Всі приготування до Великодня, включаючи випічку пасок і прибирання будинку, слід провести в Чистий Четвер. Однак є розбіжності в питанні, чи можна пекти паски у Страсну П'ятницю. Деякі господині вважають за краще готувати паски і фарбувати яйця саме в цей день. За звичаєм, щоб паска вийшла пишною і смачною, ніхто не повинен бачити тісто, а коли вона буде випікатися в духовці, не можна голосно розмовляти і ляскати дверима.

Якщо в цей день спекти паску – вона ніколи не зіпсується, не покриється цвіллю і буде володіти цілющою силою виліковувати від хвороб, вбереже будинок від стихійних лих. Перед тим як взятися за роботу господиня повинна прочитати молитву "Отче наш", а потім сказати "Господи, благослови" і починати замішувати тісто.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook