Під час чергового засідання сесії Рівнеради 23 лютого 2012 року депутат Руслан Шевчук повідомив присутніх про створення нової депутатської групи в міськраді з нехитрою назвою «Рівне». Основне завдання в діяльності цього новоутворення п. Шевчук визначив як «підтримувати всі дії і навіть всі думки мера Хомка». Не відомо, чи є учасники цього об’єднання телепатами, але група «Рівне» відразу почала виконувати обіцяне, влившись до контрольованої міським головою більшості на чолі з Партією регіонів. Склад групи «Рівне» досить цікавий.

Основу склали депутати – члени «мерської», а тепер ще й розформованої партії «Всеукраїнський патріотичний союз». Ця партія припинила існування в зв’язку з вливанням в таку собі прокомуністичну ор­ганізацію «Об’єднання лівих і селян», більшість нинішніх учасників якої на минулих президентських виборах підтримували головного українського комуніста Симоненка.

В інших членів депутатської групи «Рівне» доля близька. Всіх їх у той чи інший час виключали як зрадників з партій «Батьківщина», «Фронт Змін», «УДАР».

Я не буду критикувати кадрову політику опозиційних партій і те, як вони допустили у свої списки потен­ційних перебіжчиків. Краще нагадаю про діяльність подібної групи депутатів у Верховній Раді під назвою «Реформи заради майбутнього». Цю групу і «більшість», і «опозиція» в парламенті недвозначно називають не інакше як – «ТУШКИ». А як іще їх назвати, коли їх, наче останніх повій, купили за подачки? Після нещодавнього скандалу за участю народного депутата Забзалюка ми дізналися і про кошторис політичної проституції. Продатися і бути в більшості з «регіоналами» коштує 450 тисяч доларів одноразово і 20 тисяч доларів щомісячного утримання. Непогано навіть як для Верховної Ради! Щоправда, «тушки» не на жарт переймаються своїм політичним майбутнім. Вибори вже не за горами, а наступне депутатство під великим питанням – до колишніх «своїх» вороття немає, а Партія регіонів має настільки низький рейтинг, що їм би своїх влаштувати, не кажучи вже про зрадників.

Не відомо достеменно, які «тарифи на зраду» фігурують у Рівнераді. Зрозуміло, що на порядок нижчі, ніж у парламенті. Очевидним залишається факт: практично всі рівненські «тушки» отримали солідні посади. Хтось став ледь не другою по посаді людиною в місті. Інший очолив один із палаців культури Рівного. Ще один прилаштований до комунального парку. Найбільш хитрий отримав одразу подвійну оплату: головування в депутатській комісії і керування вивезенням сміття з усього міста. Протеже рівненського «сивочолого» нардепа, того самого, який, власне, і ввів свого підопічного перед виборами в опозиційну партію, «вдало» продовжує очолювати процес закупівлі харчів для дитячих садків Рівного. Оцінку прозорості цих закупівель нещодавно дала СБУ – порушень за листопад-грудень 2011 року на 21 мільйон гривень.

Не виключено, що одна з «тушок» періодично отримує додатковий бонус за мерзотну службу господарю. Кожна стаття в місцевій пресі проти ВО «Свобода», які замовляє цей представник «челяді», щедро оплачується.

Місцеві тушки пояснюють своє гуртування навколо більшості разом з Партією регіонів незрозумілим формулюванням «підтримка напрямків мера». Насправді за всіма інсинуаціями про виходи і переходи нібито за політичних чи особистісних переконань стоїть одна проста банальна річ: гроші, жадоба, безсовісність і продажність.

Олексій БУЧИНСЬКИЙ,

голова Рівненської міської організації ВО «Свобода», депутат Рівнеради