Аналіз відвідуваності депутатами Рівненської міської ради пленарних засідань та засідань постійних комісій у 2011 році показав, що ряд міських обранців прогуляли більше половини робочих зустрічей.

Згідно Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», пропуск більше 50% робочих засідань є підставою для відкликання депутата, - повідомляє громадянська мережа ОПОРА

Механізмів відкликання декілька. Найпростішим з них є рішення ради щодо позбавлення «прогульників» мандатів. Оскільки Рівненська міська рада жодним чином на виявлені факти не відреагувала, ОПОРА звернулася до секретаря міської ради Андрія Грещука з вимогою винести питання відкликання депутатів на сесію.

- Ми надіслали звернення щодо відкликання депутатів міської ради і попросили запросити представників ОПОРИ на його розгляд, - розповідає Андрій Токарський. - 14 березня отримали відповідь, що наше звернення передано на розгляд постійної комісії з питань Регламенту, депутатської діяльності та етики, розвитку місцевого самоврядування. Та коли і де комісія засідатиме нас не повідомили.

Зі слів представника ОПОРИ, щоб з’ясувати час коли комісія розглядатиме питання відкликання депутатів, вони телефонували до голови комісії Олександра Чубая. Виявилося, що дуже вчасно, адже засідання комісії мало розпочатися за 15 хвилин.

- У зверненні ми просили запросити нас на розгляд цього питання, щоб ми могли проконтролювати, як його вирішуватимуть, - розповідає Андрій Токарській. – Чиновники вирішили все провести тишком-нишком, чим вкотре продемонстрували свою „відкритість” і готовність співпрацювати з громадськістю. Хотіла комісія чи ні, але ми на їх засідання встигли.

Андрій Токарський розповів, що його візит для членів комісії був не сподіваний, адже на засідання ще жодного разу не приходили громадяни, які бажали спостерігати за всім процесом.

- Мене попросили покинути кабінет, але я відмовився, пояснивши, що згідно закону маю право бути присутнім на відкритому засідлані. Після цього депутати оголосили перерву, щоб з’ясувати, чи має право громадянин бути присутнім на засіданні постійної комісії, - розповідає представник ОПОРИ. - Під час перерви члени комісії провели консультації з працівниками виконавчого комітету ради, однак законних підстав не пустити мене на засідання так і не знайшли. Вже в кабінеті члени комісії вирішили нагадати мені, що вони є відкритими і не проти присутності громадян, однак, для цього потрібно на перед писати звернення. Цікаво, як можна написати заяву, якщо не відомо коли відбуватиметься засідатиме комісія?

Розгляд звернення ОПОРИ поставив депутатів у незручне становище. Зазвичай, вони розглядають лише проекти рішень і, зі слів членів комісії, подібних звернення вони ще не отримували, а тому не знають, яке рішення за ним прийняти.

Цікаво, що один з депутатів, яких ОПОРА вимагає позбавити повноважень є членом комісії, що розглядала дане питання. Мова йде про Юрія Сідлецького. На засіданні він намагався виправдати свою відсутність виконанням інших службових обов’язків, однак, представники ОПОРИ пояснили йому, що керівник зобов’язаний на час засідання постійної комісії місцевої ради звільнити депутата від виконання службових обов'язків.

ОПОРА й надалі наполягатиме на відкликані депутатів, які прогуляли понад 50% робочих засідань.