На початку місяця громадянська мережа ОПОРА презентувала результати дослідження ситуації із присвоєнням інформації обмежувального грифу «Для службового користування» у шести районах Рівненської області.

- У нас склалося враження, що обмежуючи доступ до певної інформації, чиновники керувалися не законодавством, а власними потребами і переконаннями, - розповідає про дослідження представник ОПОРИ Андрій Токарський. – Практично всі органи влади внесли в цей перелік інформацію, яка там не повинна бути.

- Зі слів представника ОПОРИ, з 20 суб’єктів владних повноважень, роботу яких дослідила організація, 16 склали перелік відомостей службової інформації з порушеннями закону та перевищенням вимог щодо обмеження доступу до даних, - повідомляє сайт takeinfo.net .

- Найсерйозніші порушення зафіксовано в Дубенській районній державній адміністрації, - каже Андрій Токарський. – Чиновники обмежили доступ до розпорядження голови РДА, яким визначили перелік службової інформації. Це повністю порушує норми законодавства. Коли ОПОРА пояснила, що таке рішення протизаконне, посадовці надали організації додаток з переліком відомостей, які містять службову інформацію, і яким надається гриф "Для службового користування". Однак, з самого розпорядження посадовці принципово відмовилися знімати гриф ДСК.

- Щоб вирішити проблему незаконного обмеження доступу до службової інформації в Дубенській РДА представники ОПОРИ довели виявлені факти до відома головного уповноваженого з питань забезпечення доступу до публічної інформації Рівненської облдержадміністрації Микола Шустова. Також було надіслано звернення до прокуратури з вимогою здійснити перевірку виявлених фактів та притягнути до відповідальності причетних до прийняття незаконного рішення посадовців.

- Минулого тижня ми отримали відповідь від Дубенської міжрайонної прокуратури, - розповідає Андрій Токарський. – Документ яскраво довів, що правоохоронні органи не виконують покладених на них функцій. Замість того, щоб притягнути винних у порушенні законодавства посадовців до відповідальності, працівники прокуратури їх покривають.

Дубенський міжрайонний прокурор М. Журавський, зауважив, що прокуратурою порушень вимог Закону України „Про доступ до публічної інформації ” на момент перевірки не встановлено, а тому підстав для вжиття заходів прокурорського реагування не вбачаються...

З однієї сторони, Дубенська міжрайонна прокуратура підтвердила факт прийняття незаконного рішення. Більше того, правоохоронці повідомили, що документ, підписаний головою Дубенської РДА, був скасований за прямої вказівки з Рівненської облдержадміністрації. Попри те, притягнути когось до відповідальності чи хоча б письмово вказати на протиправні дії керівництва районної адміністрації перевіряючі відмовилися.

- Ми домоглися скасування незаконного рішення, що свідчить про правильність наших дій і адекватну їх оцінку посадовцями з облдержадміністрації, - підсумовує представник ОПОРИ. – В той же час, нас бентежить факт відвертого покривання чиновників, що ці незаконні рішення приймають.

- Облдержадміністрація та прокуратура мали б використати одержану інформацію не тільки для того, щоб виправити виявлені недоліки, але й для того, щоб притягнути винних осіб до відповідальності. Натомість, спеціалісти обласної адміністрації домоглися скасування рішення без будь-яких негативних наслідків для осіб, що їх приймали. Працівники прокуратури, у покриванні дій голови районної адміністрації, пішли ще далі. Представники ОПОРИ зробили за них всю найскладнішу роботу, а саме – виявили і зафіксували факт порушення. Правоохоронці ж, замість того, щоб реагувати на виявлені порушення, взялися перевіряти вже виправлені за підказкою облдержадміністрації документи і повідомляти, що порушень не виявили.

- Ми просили перевірити законність конкретного протиправного рішення і притягнути до відповідальності винних у його прийнятті осіб, - каже Андрій Токарський. – Прокуратура наше прохання ігнорує і перевіряє зовсім інше рішення. В підсумку, отримуємо незрозумілу ситуацію. ОПОРА виявляє факт порушення та документального його фіксує. Облдержадміністрація нашу інформацію перевіряє та примушує районну раду скасувати рішення. І тільки міжрайонна Дубенська прокуратура не бачить у діях голови районної ради Данила Корилкевича порушень