28 березня відбулось слухання у виконання рекомендацій, які АМКУ у Волинській області надав Луцькому міськвиконкому з приводу вирішення спірної ситуації з підприємством «Візор», а саме, завищення ціни на послуги зі встановлення GPS-обладнання та його обслуговування у пасажирських автобусах Луцька, - інформує «Під прицілом».

Голова тервідділення АМКУ у Волинській області Віктор Гупало нагадав суть справи. У 2010 році підприємство «Візор» стало переможцем конкурсу, проведеного виконкомом Луцькради щодо надання послуг з GPS-навігації в роботі пасажирських автобусів. Переможець за свої послуги встановив ціну 165 грн. Однак перевізники вважають, що «Візор», користуючись своїм монопольним становищем завищив ціну на свої послуги, з приводу цього і були звернення в АМКУ.

На сьогодні «Візор» знизив ціну за послуги до 135 грн і здавалося б ситуація мала б знайти якесь вирішення. Однак, з’явились нові зауваження від перевізників. Зокрема, перевізники вважають, що підприємство «Візор» нав’язує укладання договорів на диспетчеризацію пасажирських перевезень, а цю послугу, переконані перевізники, підприємство не зможе якісно виконувати без самих же перевізників.

Ще одним каменем спотикання стало саме GPS-сумісне обладнання та програмне забезпечення до нього під назвою система МАК від підприємства «Візор». На думку перевізників це обладнання є застарілим і невиправдано дорогим. Перевізники «Санрайз» і АТП №1 натомість пропонують використовують систему ASC-6. Керівник АТП №1 Олександр Шаміс запевняє, що ця система є дешевшою і нічим не гіршою від МАК. Однак директор підприємства «Візор» Степан Чухрій переконаний, що ASC-6 неточна система і вона не дасть точного відображення місцезнаходження автобусу.

На завершення слухань Віктор Гупало запропонував перевізникам та виконкому Луцькради організувати обговорення піднятих питань і знайти якісь шляхи вирішення проблеми.

Як відомо, міська рада вимагає від перевізників встановлення GPS-навігації до 2 квітня. У разі невиконання вимоги з перевізниками будуть розриватись договори. Зважаючи на ситуацію, що склалась, GPS-навігація скоріше за все ще не скоро з’явиться у Луцьких маршрутках.