Обезголовлена «транспортна» комісія.Одним із найбільш резонансних рішень минулої сесії Луцької міської ради стало питання зняття з посади голови постійній комісії з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження. Олена Голєвапробула у статусі голови цієї комісії усього п’ять місяців.

Таке рішення стало результатом розгляду депутатами подання прокуратури міста Луцька у якому йдеться про те, що призначення Олени Голєвої, яка є однією із співзасновників ТзОВ «Санрайз» ЛТД, що займається транспортними перевезеннями,  на посаду голови постійної комісії «створює передумови для можливих зловживань з використанням службового становища даною особою, порушення відповідних обмежень, передбачених Законом України «Про засади запобігання та протидії корупції» та створює конфлікт інтересів між особистими інтересами Голєвої О.В. та її службовими повноваженнями». І хоч наразі не було наведено жодних прикладів зловживань зі сторони Олени Голєвої прокуратура вимагала «вжити невідкладних заходів до усунення порушень вимог законодавства про засади запобігання та протидії корупції, причин цих порушень та умов, що їм сприяють».

Олена Голєва в свою чергу підготувала заперечення на подання прокурора у якому спиралась на рішення Конституційного Суду та обґрунтовувала, що приписувані їй можливі правопорушення визнані судом неконституційні та вилучені з антикорупційного закону. Проте, депутати стали на сторону прокуратури та в режимі таємного голосування 35 голосами підтримали протест прокурора.

З цього рішення можна зробити ряд висновків:

По-перше, ситуація щодо конфлікту інтересів у цій справі була очевидною ще до призначення Олени Голєвої на посаду голови комісії. Про це говорили тоді окремі депутати і ми звертали увагу у своїханалітичних підсумках.

По-друге, Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» та рішення Конституційного Суду України виписані таким чином, що не дають можливості однозначно зрозуміти на чийому боці правда у цій справі. Швидше всього пані Голева буде оскаржувати останнє рішення міської ради у суді. Слід зазначити, що рішення судів в Україні часто бувають не менш суперечливими, ніж акти органів місцевого самоврядування. Частковим підтвердженням тому, що рішення буде оскаржуватися може бути те, що попередній голова комісії Рустам Дячук, відмовився її знову очолювати, очевидно передбачаючи тимчасовість такого головування.

По-третє, зняттю з посади Олени Голєвої, так само як і призначенню, передували підкилимні перемовини з депутатським корпусом. Але оскільки голосування, щодо зняття Олени Василівни з посади відбувалось у таємному режимі, то показати імена «героїв», які спочатку голосували за призначення, а потім за звільнення неможливо, проте очевидно, що таких було достатньо.

По-четверте, варто нагадати, що рішення про призначення Олени Голєвої від 26 жовтня 2011 р.було пакетним та сепаратним, коли одночасно було внесено зміни у персональний склад окремих комісій. Одну частину того рішення, яким депутатаАнтона Сосновськогобуло виключено зі складу «бюджетної» комісії та переведено до «освітньої», прокуратура опротестувала ще раніше, тепер черга дійшла і до його основної частини. Отже виходить, що міська рада приймає рішення без їх належного попереднього юридичного аналізу та разом з тим сприяє інтригам у депутатському корпусі.

По-п’яте, не варто відкидати того, що прокуратура знайшла привід для зняття з посади Олени Голєвої саме через її перманентний конфлікт з цим органом. Також не слід відкидати того, що в усуненні Олени Голєвої був зацікавлений міський голова Микола Романюк, якого відверто дратують окремі дії депутатки, зокрема лобістський протест за участю автобусів під вікнами міської ради.

По-шосте, можна припустити, що крісло голови комісії незабаром може обійняти теперішній фаворит Миколи Романюка –Євгеній Ткачук, який є членом цієї комісії . Цей депутат дуже швидко освоїв практику підкилимних політичних ігор. Свідченням цьому є нещодавня «підніжка» своєму екс-колезі по депутатській групі «Рідне місто»Андрієві Козюрі, якого Ткачук у не зовсім коректний спосіб замінив на посаді голови депутатської групи. Тепер варто остерігатись і Олені Голєвій, у якої до останнього часу були партнерські стосунки з Ткачуком. Очевидно також, що реальним та тіньовим керівникам міської ради знову додасться роботи, оскільки «святе місце довго пустим не буває».

 

Фракційні рухи у депутатському корпусі: «Свобода» «очищалась» понад півроку. На останній сесії відбулись певні зміни у фракційній структурі Луцької міської ради.

У зв’язку з влиттям партії «Сильна Україна» до складу Партії регіонів припинила своє існування і фракція «Сильна Україна» у міській раді. До її складу входило два депутати –Євгеній Ткачук та Андрій Разумовський. В даний час обидва депутати входять до промерської групи «Рідне місто». До якої політичної сили вони приєднаються у майбутньому наразі невідомо. Ткачук раніше декларував, що він не буде вступати до лав Партії регонів, хоча Разумовський такого варіанту не відкидав.

Цікавіша ситуація виникла зі ще одним членом «Рідного міста»Миколою Яручиком. В ході сесії міський голова повідомив, що Яручика було виключено з фракції ВО «Свобода». Такого розвитку подій варто було очікувати ще влітку минулого року, коли депутат своїм рішенням про вступ до депутатської групи «Рідне місто» порушив партійну дисципліну та дав підстави політичним опонентам «Свободи» звинувачувати її у некваліфікованому підборі кандидатів під час місцевих виборах 2010 р.

В той же час керівник фракції ВО «Свобода» у міській раді Святослав Боруцькийзаявив, що Яручика виключили з фракції не лише за порушення партійної дисципліни, але й за зраду національних інтересів та виборців. Таке формулювання виглядає не переконливим особливо, якщо зважати на той факт, що Яручик більше півроку був одночасно членом двох депутатських утворень. Цікаво було б детальніше почути від керівництва фракції у чому саме полягає зрада національних інтересів Яручиком. Саме це формулювання, зі сторони керівника фракції, Яручик пізніше назвав брехнею.

Практично ніхто не має сумнівів, що причиною виключення Миколи Яручика з фракції став візит на Волинь лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока, що мав місце позаминулими вихідними. В ході цього візиту Тягнибоку доводилось давати відповіді на незручні запитання, в тому числі стосовно позиціонування Яручика та корупційного скандалу навколо екс-депутата обласної ради Олександра Вікторова. Очевидно, що після візиту лідера і було ухвалено рішення про «очищення» партійних лав напередодні парламентських виборів.

Коментуючи своє виключення з фракції Микола Яручик також заявив, що він не має партійного квитка ВО «Свободи» та не пам’ятає, щоб він писав заяву на вступ до цієї політичної сили. Цікаво, що сам депутат до виключення з фракції на цьому ніколи не наголошував, а почав говорити про це, коли його звинуватили у порушенні партійної дисципліни.

Варто зазначити, що ще після формування складу міської ради в кінці 2010 року ми вказували, що Яручик є одним з «слабких місць» «Свободи», зважаючи на його фінансову самодостатність та те, що він обраний у мажоритарному окрузі. На даний час наше припущення підтвердилось.

Таким чином менше, ніж за півтора роки фракція ВО «Свобода» у міській раді «схудла» на двох депутатів. Раніше членство у фракції призупинив ще один депутат-мажоритарник Андрій Калахан. І хоча причини у рішенні Калахана були іншими, все таки варто зазначити, що чим більшого впливу набуває політична структура, тим менше у ній залишається монолітності. На жаль така ситуація простежується у різних національно-демократичних політичних силах на різних рівнях впродовж новітньої української історії.

Інші резонансні рішення міської ради:

  • З ініціативи представників партії «Фронт змін» на розгляд сесії було винесене звернення до Верховної Ради України з вимогою невідкладного розгляду та прийняття проекту Закону України «Про порядок імпічменту Президента України». Проект відповідного рішення не знайшов підтримки депутатів під час сесії 29 березня, що засвідчило відсутність єдності в рядах опозиційних депутатів, які загалом складають більшість міської ради.
  • Депутати міської ради затвердили текст відповіді депутатам ради польського міста Замость, які вважають образливим і неприпустимим присвоєння почесного громадянина Луцька провіднику українських націоналістів Степанові Бандері. Авторами прийнятого звернення стали фракція ВО «Батьківщина» та міжфракційне об’єднання «Фронт змін». Перед тим рада не прийняла жорсткіший варіант подібного звернення у редакції фракції ВО «Свобода». У свою чергу, приблизно в той самий час, Рада міста Любліна висловила своє обурення героїзацією ОУН-УПА та дивізії СС «Галичина» у містах-партнерах: Луцьку, Львові та Івано-Франківську. Депутати з Любліна вимагають, у тому числі і від влади Луцька, вшанувати мирне населення, яке, на думку польської сторони, загинуло від рук українських націоналістів під час «Волинської різанини» у 1943-44 роках. Люблінські депутати під час сесії одноголосно ухвалили заяву «справі винищення людей на Волині у 1943-44 роках». Очевидно, що стосунки партнерських міст, депутати яких не схильні до взаємопорозуміння та примирення, будуть лише погіршуватись.
  • Сесія міської ради внесла кінотеатр «Промінь» до переліку об’єктів комунальної власності, які підлягають продажу шляхом конкурсу. Основною умовою при продажі має стати збереження профілю закладу. Остаточні умови мають затвердити на одній з наступних сесій міської ради. Компетентні джерела повідомляють, що на даний час вже два бізнесмени зацікавлені у придбанні даного об’єкту. Один з них діючий народний депутат та потенційний кандидат від міста Луцька Ігор Палиця.
  • Депутати прийняли рішення про тимчасове надання в оренду ТзОВ «Луцькмістобуд» земельної ділянки на вулиці Кафедральній, 13 для ведення будівництва 3-ох поверхового житлово-офісного приміщення. Як повідомляють місцеві ЗМІ та компетентні джерела, за цим будівництвом стоїть колишній депутат Луцької міської ради, бізнесмен Тихін Павлюк та діючий депутат Волинської обласної ради, власник підприємств, що працюють під торговою маркою «Пан Курчак» Сергій Мартиняк.

Підготовлено експертами ЛМГО «Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» з метою якісного інформування політично свідомої громадськості про ключові політичні події держави, області та міста. При підготовці даного матеріалу використовувалась інформація всеукраїнських та місцевих друкованих і електронних засобів масової інформації (pravda.com.ua, unian.net, interfax.ua, volynnews.com, pravda.lutsk.ua, vip.volyn.ua, zik.ua, p-p.com.ua, volynpost.com, volyn.com.ua), офіційних інтернет сайтів органів державної влади та місцевого самоврядування (voladm.gov.ua, volynrada.gov.ua, lutsk.ua).