Прокуратура міста Луцька 27 березня надіслала міському голові Миколі Романюку Подання про усунення порушень Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад». Зокрема, представники Феміди провели перевірку діяльності постійної депутатської комісії з питань земельних відносин та земельного кадастру Луцької міської ради, в роботі якої виявили порушення. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Таким чином, під час засідання постійної комісії, яке відбулось 27 лютого цього року, у ході погодження питань порядку денного з розгляду було знято 5 земельних питань. Зокрема, на 21 сесію міської ради планувалось винести питання про надання громадянам Луцька дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на вул. Степова, 2, вул. Боженка, 34 та вулиці Загородній. Окрім цього, до переліку знятих з розгляду питань потрапило також два проекти рішень про надання у власність а також у користування на умовах оренди земельної ділянки на вулиці Мисливській, 3а і Боженка, 77 відповідно.

Тож у протоколі засідання комісії вказали офіційну причину – «у зв’язку з необхідністю доопрацювання». Однак, конкретних аргументів головою комісії не наводилось. Щоправда, «на словах» члени комісії висловили бажання особисто оглянути земельні ділянки з метою з’ясування усіх обставин.

Подібні випадки необґрунтованого зняття земельних питань з порядку денного представники прокуратури виявили майже при кожному засідання комісії, які відбувались протягом 2011 року.

Щоправда, донині подібних виїздів комісії на місця не проводилось. Більше того, головою комісії Володимиром Никитюком жодного разу не піднімалось питання про організацію виїзду чи підготовку висновків і рекомендацій.

За висновками представників прокуратури, дані факти вказують на бездіяльність голови постійної комісії з питань земельних відносин та земельного кадастру Володимира Никитюка, що спричинило порушення конституційних прав громадян на отримання у власність та користування земельних ділянок. В свою чергу – це підриває авторитет Луцької міської ради, як органу місцевого самоврядування, оскільки зумовлює надходження обґрунтованих скарг до прокуратури міста Луцька та інших органів влади.

У прокуратурі постановили, що дані порушення стали можливими внаслідок неналежної організації роботи комісії головою комісії з питань земельних відносин та земельного кадастру Володимиром Никитюком. Отож, перевірка засвідчила, що депутати Луцької міської ради не дотримуються вимог Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад»в частині належного розгляду звернень громадян, що зумовлено відсутністю належного контролю зі сторони Луцької міської ради за нормальною організацією роботи відповідної депутатської комісії.

Таким чином, заступник прокурора міста Луцька Валентин Агайбіров вимагає усунути виявлені порушення та вирішити питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності осіб, що допустили дані порушення чинного законодавства.

Отож, міський голова Луцька Микола Романюк вже наступного дня, 28 березня, підписав доручення, адресоване секретарю міськради Григорію Пустовіту, з вимогою розглянути та вжити відповідних заходів згідно із чинним законодавством.

Таким чином, це питання в особливому порядку буде розглянуто на найближчому засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту.