У деяких волинських ЗМІ розгорнулася спланована інформаційна кампанія з поширення неправдивих і провокативних заяв різного роду «істориків», «краєзнавців» та політиків місцевого розливу про те, нібито фракція ВО «Свобода» в Луцькій міській раді «дерибанить» землю у Старому місті. Вочевидь, їх замовники мають у Старому місті якісь свої особисті, меркантильні інтереси.

Крім того, на думку представників ВО «Свобода», у місті неправдиво поширюються заяви про нібито непрозоре рішення, прийняте сесією Луцької міської ради, та причетність фракції ВО «Свобода» в міській раді до виділення землі в Старому місті.

Однак, документи свідчать, що земельна ділянка в цій частині міста на вулиці Кафедральній виділялася міською радою у 2005 році, тобто ще позаминулою каденцією, коли фракції ВО «Свобода» в міській раді не було. Тому говорити причетності «Свободи» до виділення цієї земельної ділянки під будівництво як такої в принципі бути не може.

Вже тривалий час громада міста Луцька спостерігає, як різного роду діячі безуспішно намагаються вирішити проблему благоустрою Старого міста. В результаті такої бурхливої діяльності лучани отримали територію, яка швидше нагадує не історичну пам’ятку, а стихійне сміттєзвалище, на якому залишились окремі напіврозвалені будівлі, що межують зі станцією техобслуговування по заміні моторних мастил, деревообробними підприємствами та спорудами в стилі «Шанхай-сіті».

Сьогодні в Луцьку озвучується безліч добрих, інколи навіть фантастичних, ідей і проектів щодо впорядкування території Старого міста. Однак постійно виникає проблема, породжена дуалізмом підходів: одні ініціатори не мають коштів, а інші знаходять супротив, бо відразу ж потрапляють у категорію «скандальних забудовників», «руйнівників» національних цінностей тощо.

Зрозуміло, що для реалізації цих ідей та пропозицій необхідно долучати спеціалістів із питань історії, архітектури та збереження історичної спадщини. Кожен проект і кожен дозвіл має пройти відповідні погодження в комунальних та державних інституціях.

Влада всіх рівнів, і депутатський корпус зокрема, мають усвідомлювати, що в місті необхідно створювати умови для залучення інвестицій приватного бізнесу. Прагнення отримати будівлю епохи забудови Старого міста (16-17 ст.) неминуче вимагає у тому числі і виділення земельної ділянки під цю споруду, і земельної ділянки для її обслуговування, і тимчасового надання території для розміщення будівельного матеріалу та обладнання, зокрема встановлення будівельного крана.