Постійна комісія Волинської облради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю на своєму засіданні 10 квітня 2012 року підтримала проект рішення, ініційований депутатом Волинської облради ВО "Свобода" Олександром Пирожиком "Про звернення Волинської обласної ради щодо недопустимості введення в Україні другої державної мови та наступу на українську мову як конституційно закріплену єдину державну". Про це повідомляє "Під прицілом". 

Як наголосив Олександр Пирожик, заяви щодо можливого введення в Україні другої державної мови - російської, до яких вдаються в тому числі найвищі посадові особи Української держави, включно з Президентом, викликають несприйняття та обурення волинської громади.

"Такі провокативні заяви систематично звучать, коли погіршується соціально-економічна ситуація в державі, аби відволікти суспільство від нагальних проблем та викликів, які перед ним постають. Очевидно, що всі ці заяви робляться на догоду Кремлю. У Москві добре розуміють, що остаточно поглинути Україну можна лише після духовної капітуляції українців. Знищення української мови, переписування української історії, експансія московської церкви, кремлівська кінопропаганда є тими засобами, з допомогою яких Кремль мріє включити Україну в імперську конструкцію "русскій мір", - зазначив він.

Також, за пропозицією депутата Волинської облради Володимира Навроцького, до проекту звернення внесли доповнення щодо неприпустимості засилля російських видань та телепередач в інформаційному просторі України. Особливе обурення обранця громади викликав факт русифікації пісенних конкурсів, які транслюються на українському телебаченні. "У нас навіть запрошують російських ведучих для цього", - обурювався він.

Пропозицію депутата підтримав голова ВО "Свобода" у Волинській області Анатолій Вітів. 

У підсумку члени постійної комісії підтримали внесений депутатом ВО "Свобода" проект звернення Волинської обласної ради, яке буде розглянуте на найближчій черговій сесії.