Постійна комісія Луцької міської ради з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму пропонує звернутись до Уряду Республіка Польща, місцевих рад Любліна та Замостя щодо необхідності започаткування ряду зустрічей між представниками українського і польського народів. Таке рішення було прийнято на засіданні комісії 19 квітня, повідомляє "Під прицілом".

Комісія підтримала проект рішення, який вніс депутат Андрій Осіпов.

Як заявив Андрій Осіпов, його лякає позиція депутатів міста Люблін, які одноголосно прийняли жорстку заяву в бік української сторони.

"Луцька міська рада дві сесії обговорювала відповідь полякам як її зробити зваженою, а тут Люблін прийняв заяву одностайно", - визнав слабкість і нерішучість обранців громади обласного центру Волині Андрій Осіпов.

На думку ініціатора проекту рішення дана проблема може перерости у конфлікт між країнами, тому потрібно зустрічатися і говорити.

"Я вважаю, що такі заяви польської сторони - провокація з боку спецслужб Росії, яким непотрібні дружні стосунки Польщі та України", - сказав Осіпов. Також, на думку депутата з ВО "Батьківщина", Луцьк для розуміння поляків є "маленькою батьківщиною".

Депутат міської ради Павло Данильчук висловив переконання, що провести адекватні переговори двох сторін не вдасться. "Це має бути або спілкування між істориками, або між органами влади. Насправді дружбу між поляками та українцями перебільшувати не варто. Виходить, що поляки не хочуть нас поважати", - сказав він.

Депутат Андрій Осіпов додав: "Укранці зі схиленою головою прийняли позицію поляків, що вони у всьому винні. Але без незалежної України не буде незалежної Польші".

Натомість депутат Луцької міськради від "Фронту Змін" Микола Дендіберін висловив сумніви з приводу необхідності захисту оУН-УПА та Степана Бандери.

Зазначимо, що люблінські депутати раніше одноголосно ухвалили заяву по «справі винищення людей на Волині у 1943-44 роках». У ній прямим текстом без жодної зважності і толерантності йде мова про те, що "ОУН-УПА і підрозділ СС "Галичина" є вбивцями".

«Взаємне партнерство, співпраця і дружба, на які впродовж багатьох років ми працюємо, не можуть базуватися на відсутності однозначної, критичної оцінки злочину і бузувірства, скоєних щодо беззахисного цивільного населення. Повага перед нашою спільною, інколи дуже складною, історією, а також шана, віддана нашим вбитим співвітчизникам, - це один із фундаментів подальшої плідної співпраці між нашими містами і громадами. Усіляка форма прославляння організаторів такого злочину, як винищення безневинного населення Волині, …
має бути засуджена нашими українськими партнерами», - вважають депутати Любліна.

Цілком очевидно, що поляки свідомо формують вину українців у всіх історичних подіях минулого і старанно уникають історичної правди, маніпулюючи фактами. У цьому відношенні вони дуже нагадують російських імперіалістів.