Останнє інтерв'ю голови "Батьківщини" в газеті "Дзеркало тижня" викликало шквал обурення активістів та прихильників "Свободи". Люди шоковані: в той час, коли "Свобода" веде активну агітацію за Комітет опору диктатурі, отримуємо випади проти нашої політичної сили, некоректні порівняння та неприхований шантаж союзників по опозиції. Про це йдеться у заяві політвиконкому Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Такі заяви виглядають як грубе порушення умов взаємонепоборювання і взаємоненападу, викладених в Угоді про спільні дії Об'єднаної опозиції України, яку 22 січня 2012 року підписали політичні сили, що входять у Комітет опору диктатурі (КОД).

Очевидно, Юлія Тимошенко, в силу відомих обставин, не володіє усією інформацією щодо процесів, які відбуваються в КОДі, та тих домовленостей, які вже досягнуті партіями-членами Комітету опору диктатурі. Це видно по тому, що Ю.Тимошенко називає в одному ряду опозиційних сил як "Свободу", яка є активним учасником КОДу, так і "УДАР" Кличка, котрий принципово не бере участі в діяльності Об'єднаної опозиції. Зрозуміло, що режим Януковича всіляко обмежує доступ Ю.Тимошенко до інформації та ускладнює комунікацію з колегами на волі (це видно навіть по тому, що інтерв'ю місяць торувало шлях до газети). Сподіваємося, що причиною некоректних випадів проти "Свободи" є так званий "зіпсутий телефон" і суттєва затримка в обміні та донесенні інформації. Бо як інакше пояснити той факт, що позиція партії "Батьківщина", яка досі звучала на засіданнях КОДу, виявляється... суперечить позиції її лідерки?

На жаль, одна така заява не лише може відкинути переговорний процес в Об'єднаній опозиції щонайменше на три місяці назад, але здатна взагалі перекреслити все те, що було великими зусиллями досягнуто в процесі об'єднання опозиційних сил.

Упродовж останнього часу в КОДі тривають успішні переговори про створення спільної політичної платформи об'єднаних опозиційних сил, про визначення найбільш ефективного формату участі Об'єднаної опозиції по пропорційній частині та висунення на кожен мажоритарний округ єдиного кандидата від опозиції. Вже домовлено про координацію дій членів окружних і дільничних виборчих комісій, спостерігачів та юристів партій-членів КОДу задля збереження голосів виборців.

"Свобода" завжди наголошувала, що формат походу на вибори – це тактика. А переможна стратегія об'єднаних сил опозиції – це спільна політична платформа. Очевидно, стратегія полягає у тому, щоби повернути довіру українців та мотивувати усіх наших прихильників прийти на вибори і віддати голоси за опозиційні сили. Мета – отримати більшість у парламенті, повалити диктатуру Януковича та ліквідувати наслідки її діяльності. А тактика – це лише прагматичні засоби, які, враховуючи логіку соціології та політичні реалії, дозволять отримати та зберегти найвищий загальний результат на виборах. Як показує будь-яка соціологія, дві чи три опозиційні колони сумарно набирають на 6-7% (!) більше, ніж так званий "єдиний список". І це закономірно, адже кожна партія (особливо "Свобода" як ідеологічна політична сила) має своїх твердих прихильників, які далеко не завжди згодні голосувати за носіїв чужих їм ідей. Ми свідомі того, що для багатьох прихильників наших нинішніх політичних партнерів може бути неприйнятною і присутність "Свободи" у гіпотетичному "єдиному списку". Чи готове українське суспільство на догоду абстрактному "об'єднанню заради об'єднання" пожертвувати цією перевагою, яка здатна забезпечити перемогу опозиції? Думаємо, питання – риторичне. Очевидно, потрібно поважати переконання своїх виборців, їхнє право вибору та не заганяти українців у ситуацію "вибору без вибору".

Крім того, кожному зрозуміло, що оголювати націоналістичний фланг опозиції – вкрай легковажно. Оскільки ясно, що відсутність "Свободи" у виборчому бюлетені відразу викличе появу якої-небудь "правиці", інспірованої режимом Януковича з метою відбирати в опозиції голоси націоналістів.

Після підписання Угоди про спільні дії Об'єднаної опозиції України почалась реальна співпраця депутатських фракцій опозиції в місцевих радах, спільно проводяться вдалі масові публічні протестні заходи, як на загальноукраїнському рівні, так і на місцях.

Консолідаційні процеси всередині опозиції серйозно налякали режим Януковича, і він розпочав масовий наступ, спрямований на розвал Комітету опору диктатурі та дискредитацію об'єднаних сил опозиції. Банкова задіяла не тільки репресивні органи: міліцію, прокуратуру, суди, податкову та СБУ. Режим жене в атаку кишенькових експертів та придворних "інтелігентів", котрі нацьковують одних учасників КОДу на інших, а також політиків, які під личиною опозиціонерів, заходилися створювати "КОД-2".

Проте "Свобода" завжди попереджувала, що не менше, ніж диверсій влади, потрібно остерігатися поспішних заяв, необдуманих коментарів чи свідомого витоку інформації з боку представників опозиції. Аби те, що так тяжко, по крихтах складається докупи, не розвалили самі опозиціонери. І вже були випадки, коли деякі самодіяльні речники опозиції, не маючи на це повноважень, час від часу поривалися першими коментувати попередні домовленості. А то й просто видавали власні побажання, не підтримані іншими учасниками КОДу як остаточні результати переговорів у стані опозиції. Такі вихватки шкодять консолідації антирежимних сил не менше, ніж протидія влади. Після цього надзвичайно важко спрямовувати в конструктивне русло діяльність КОДу.

Впродовж усього часу участі в КОДі "Свобода" своїми заявами, а, головне, діями засвідчила, що є одним з найдіяльніших поборників об'єднання сил опозиції. Наша політична сила ініціює та разом з партнерами організовує безліч масових акцій протесту в усіх регіонах України, а голова та інші провідні діячі "Свободи" проводять сотні публічних зустрічей, на яких переконують українців у необхідності підтримки КОДу на парламентських виборах. Ми постійно подаємо реалістичні пропозиції, як перемогти "данєцкій" кримінально-олігархічний клан і не допустити реваншу диктатури, а також беремо активну участь у розробці плану порятунку України, зокрема напрацюванні першочергових законопроектів, які повинен ухвалити новий парламент, щоб усунути негативні наслідки правління режиму Януковича.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" переконане, що об'єднані сили опозиції, які сьогодні зосереджені в КОДі, здатні отримати переконливу перемогу на майбутніх парламентських виборах. Наша політична сила послідовно виступає за збереження Комітету опору диктатурі, сьогоднішній формат діяльності якого для об'єднаної опозиції є оптимальним. "Свобода" жодного разу не порушила домовленостей з нашими партнерами по опозиції.

Нагадаємо, одного разу КОД уже стояв на грані розвалу, коли парламентська опозиція змовилася з Партією регіонів і спільно з нею ухвалила вигідний Януковичу новий закон про вибори. На той час це поставило під сумнів доцільність існування Комітету опору диктатурі. "Свобода" тоді ухвалила непросте рішення і все ж таки залишилась у КОДі. Цей вчинок, по суті, врятував КОД, з якого хотіли вийти інші політичні сили так, як це зробив А.Гриценко зі своєю партією. Якби "Свобода" так само "грюкнула дверима" (на що були всі підстави), то ясна річ, сьогодні не було б і мови не тільки про якийсь "єдиний список", але й взагалі про координацію дій, взаємоненапад чи узгодження мажоритарних кандидатів.

Але якщо подібні удари в спину, недружні випади проти нашої політичної сили, нагнітання недовіри до "Свободи", інспірування скандалів, реанімування і поширення провокаційних нових-старих політтехнологічних міфів (типу "Свобода" непрохідна" чи "Свобода" підігрує Партії регіонів" тощо), триватимуть і надалі, ми не матимемо іншого виходу, як вийти з переговорного процесу. У такому випадку вся відповідальність за розвал Комітету опору диктатурі лежатиме на недалекоглядних партнерах по опозиційному табору.

З огляду на викладене, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" 28 квітня 2012 року проведе позачергове засідання Політради, на якому обговорить ситуацію, що складається.