Народні депутати Юрій Воропаєв і Борис Дейч (обоє - Партія регіонів) ініціюють внесення змін до Земельного кодексу, спрямовані на те, щоб зобов'язати власників або користувачів землі, переданої під житлову або громадську забудову, починати і завершувати будівництво всього за 5 років (не враховує термін затримки через стихійних лих або форс-мажорів). В іншому випадку власник ділянки в примусовому порядку буде позбавлений права власності, а з землекористувачем розірваний договір.

Проводити відчуження планується в судовому порядку паралельно з припиненням права власності інвестора на об'єкти незавершеного будівництва. Земельні ділянки згодом будуть оцінюватися і продаватися з аукціону. При цьому в законопроекті N10370 не передбачена процедура відшкодування інвестору витрат на купівлю землі і будівництво об'єктів.

Схема запропонована, щоб не допустити купівлі землі для її подальшого спекулятивного перепродажу. За словами Воропаєва, іноді вартість роками простоює землі під житлову або громадську забудову збільшувалася в десять разів. Оцінити загальну площу порожньої землі депутат не зміг.

Законопроект містить і корупційні норми. Чиновники «органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування" зможуть своїм рішенням пролонгувати "термін завершення забудови на період не більше п'яти років" за заявкою зацікавлених громадян або юридичних осіб. Заявникам потрібно буде вказати "аргументовані причини пролонгації".

Які причини вважаються "аргументованими", а які - ні, в документі не вказано. Чи не прописана і відповідальність чиновників за нерозгляд таких заявок, адже якщо прохання буде переконливою, але чиновники не встигнуть вчасно її розглянути, почнеться відчуження землі. Крім того, чиновники можуть блокувати введення житла в експлуатацію, щоб почати вилучення землі та недобудованих будинків.

Пан Рабошук визнає наявність проблеми порожніх ділянок, але сумнівається в законності запропонованої схеми, адже Конституція дозволяє примусове відчуження землі лише з міркувань суспільної необхідності (з обов'язковою оплатою). За оцінкою глави ради директорів Конфедерації будівельників України Льва Парцхаладзе, забудовники зараз не використовують близько 95% дільниць, і причини цього цілком об'єктивні:

"За п'ять років ходять і не можуть узгодити проект - забудовникам палки в колеса ставлять. Ми, наприклад, відмовилися від ряду ділянок, тому що розуміли, що в короткі терміни об'єкт не побудуєш, а потрібно платити оренду". Складно добудовувати об'єкти також через дорогих кредитів і низький попит на житло.

Партнер юрфірми Astapov Lawyers Тетяна Кузьменко відзначає, що депутати запропонували нереально короткий термін реалізації проектів. Тільки на узгодження нескладного проекту може піти 3-4 роки, а на будівництво і здачу в експлуатацію - ще 5 років.

"Тому забудовникам весь час доведеться доводити і пояснювати, чому вони не встигають здати за 5 років. Суди теж не будуть швидкими", - говорить юрист.