Депутати Луцької міської ради таки погодили рішення про продовження терміну оренди земельної ділянки по вулиці Кафедральна, 13 громадянці Марії Поцілуй. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

За попереднім проектом на даній ділянці було погоджено будівництво житлово-офісного центру. За словами владців, всі документи підготовлено і надано відповідно до норм чинного законодавства, тому, мовляв, причин у відмові немає. Натомість місцеві мешканці вже давно висловлювалися проти забудови, оскільки спорудження кількаповерхового будинку на Кафедральній, 13 створюватиме сусіднім будинкам затінок і затулятиме вікна. Окрім цього, будівництво може пошкодити існуюче підземелля, і навіть ті, які на сьогодні можливо, лишаються невідомими для місцевих істориків, оскільки вони продовжують постійно досліджувати існуючі на сьогодні лабіринти, і є ймовірність виявлення нових.

Цілий день під дверима сесійної зали чекали на розгляд цього проекту рішення представники місцевої громади, які живуть і працюють поруч з об’єктом. Їм довелось сидіти до 17 години, поки обранці дійшли до розгляду цього питання. Однак, їх думку депутати навіть не захотіли чути.

Першим проти забудови у залі засідань виступив депутат Павло Данильчук, який радив депутатам відхилити прохання громадянки Поцілуй і прислухатися до думки фахівців – істориків та краєзнавців, які вже більше року, поки точаться дискусії навколо скандальної забудови, виступають проти.

«Я вважаю, що ми втрачаємо старе місто, будуючи такі забудови… тому прошу не підтримати і відмовити» – звернувся Павло Данильчук до депутатів.
В свою чергу Андрій Козюра виніс пропозицію заслухати на сесії місцевих мешканців, та фахівця, який досліджує підземелля. Мовляв, саме вони можуть розповісти про те, якого удару і збитку може завдати історичній частині міста сучасна забудова. Проте депутати вирішили що їх не хвилює думка громади і відхилили пропозицію.

«Так дослухається влада до думки громади, в цьому вся повага до громади», - мовив представник місцевих мешканців Ігор Левчук покидаючи залу засідань.
В свою чергу Святослав Боруцький намагався «розтовкмачити» колегам-депутатам, що історичну частину міста все таки варто забудовувати. Мовляв, за адресою Кафедральна, 13 власне, стояв будинок, який зруйнувався. Тож за його словами, старе місто треба не лише зберігати як історичну пам’ятку, а й відновлювати, щоправда, не завжди такими методами.
«Те, що в нас є у Старому місті – це історичний фарш», - заявив Святослав Боруцький.

Тому фракція ВО «Свобода» відмовилась брати участь в голосуванні. Попри це, депутатам вистачило більшості голосів, аби погодити даний проект рішення.