Сьогодні, під час другого пленарного засідання 11 сесії Волинської обласної ради депутати розглянули проект рішення Про звернення Волинської обласної ради щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям (законопроект №9690). Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

За словами доповідача, депутати обласної ради Віталія Собка (фракція ВО «Свобода»), влада Волині не повинна лишатись осторонь цієї проблеми.

«У разі підтримки цього документа буде дозволено приватизацію Українською Православною Церквою наших національних святинь – Києво-Печерської лаври, Почаївської лаври. Формально їх мають за законопроектом віддати у власність релігійним організаціям на місцях… однак фактично – вони перейдуть у власність Московського Патріархату», - повідомив під час доповіді Віталій Собко акцентуючи увагу колег на тому, що Україна просто віддає Росії свої національні історичні святині.

Як відомо, проти прийняття цього законопроекту висловилося духовенство УПЦ КП і католицька церква.

«Ці святині повинні бути власністю цілого українського народу а не якоїсь конкретної конфесії», - наголосив Віталій Собко.

До прикладу, він розповів, як днями групі паломників, які відвідували Почаївську лавру і мали бажання помилитись – їм заборонили відеозапис. Опісля ж охорона відмовила їм у зйомці на всій території комплексу і навіть відібрала апаратуру, яку вони змогли повернути лише після втручання правоохоронних органів.

За словами Віталія Собка – це яскравий приклад всевладності Москви на території українських святинь. Тож прийняття цього законопроекту несе небезпеку історико-архітектурним пам’яткам, оскільки після їхньої приватизації власники будуть мати одноосібне право керувати об’єктами, без участі держави. Що безповоротно і назавжди віддасть святині «московським властям».

«На мою думку обласній владі треба цим рішенням відреагувати, аби показати свою позицію проти приватизації національних святинь і не допустити погіршення міжконфесійних відносин в Україні та загострення суспільного протистояння. Древні українські святині, визнані культурною спадщиною національного значення, мають залишатися власністю всього українського народу, а не окремо взятої конфесії», - резюмував Віталій Собко.

Однак, провладна більшість не дослухалась і не взяла до уваги аргументів депутата-«свободівця». Таким чином, за прийняття даного проекту рішення проголосувало всього 30 депутатів тому рішення не прийняли. Зокрема, голова Іваничівської РДА, депутат обласної ради від "Єдиного Центру" Лідія Томашевська, попри свою присутність на засіданні вирішила не голосувати за дане рішення.

Отож, голосування показало, що навіть на Волині біло-блакитна більшість підтримує і сприяє розвитку Росії, а не своєї країни. Депутати з легкої руки готові віддати національні святині Москві, тоді як мали б відстоювати їх збереження у власності держави.