Перший омбудсмен України Ніна Карпачова заявляє, що офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини сьогодні вранці обшукали представники СБУ, виконуючи вказівку лояльного до режиму Януковича та Партії регіонів нового омбудсмена Валерії Лутковської.

Про це вона повідомила Радіо Свобода.

«Сьогодні вранці представники СБУ почали обшуки в кабінетах працівників офісу омбудсмена України і такий дозвіл дала безпосередньо пані Лутковська. Це – безпрецедентна подія», – зазначила Ніна Карпачова.

«Сьогодні Володимир Яценко, який зараз виконує обов’язки керівника секретаріату омбудсмена, повідомив про те, що в його кабінеті були зламані замки. Він намагався приїхати на роботу, щоб отримати якісь пояснення, але люди пані Лутковської сказали, що це була її вказівка і її дозвіл на обшуки в кабінетах, зокрема й керівництва», – розповіла колишній омбудсмен і додала: «Вони намагалися зламати комп’ютери, якусь інформацію вони намагалися отримати в комп’ютерній базі. Проводили якісь обшуки безпосередньо в кабінетах, але працівники офісу при цьому присутні не були».

Вона також зазначила, що кількох колишніх співробітників офісу омбудсмена викликали на допит у прокуратуру. «Останні новини, які я знаю: пана Валерія Тереца, який очолював секретаріат омбудсмена і був звільнений цими днями, разом із його помічником, викликали у слідче управління прокуратури Києва для дачі певних свідчень у справі Юлії Тимошенко, точніше – щодо провадження у справі Тимошенко. Зокрема йшлося про фото колишнього прем’єра, зроблені у колонії», – наголосила Ніна Карпачова.

«Я розумію, що почався страшенний тиск на інституцію омбудсмена в Україні, що саме по собі є неприпустимим, тому я змушена звернутися до всієї світової спільноти. В Україні сьогодні – нова хвиля загрози, цього разу – політичних переслідувань тепер уже безпосередньо представників офісу омбудсмена України», – зазначила колишній омбудсмен.