11 червня 2012 року позачергова сесія Ковельської міської ради підтримала звернення до Верховної Ради України щодо недопустимості запровадження в Україні другої державної мови та наступу на українську мову як конституційно закріплену єдину державну.

Проект рішення був підготовлений і внесений на розгляд ВО «Свобода» та представниками об’єднаної опозиції від «Батьківщини» та «Фронту Змін».

Як зазначив у виступі голова фракції ВО «Свобода» у Ковельській міськраді Вадим Ткачук, мета законопроекту Ківалова – Колєсніченка – лінгвоцид української нації і повсюдне витіснення української мови та заміна її російською.

Проект рішення підтримали 24 депутати.

«Ми, депутати Ковельської міської ради, вважаємо такі законодавчі ініціативи очевидним наступом на розвиток, забезпечення застосування та поглиблення відтворення української мови як єдиної державної та спробою грубого порушення вимог статті 10 Конституції України щодо забезпечення всебічного розвитку та функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

З огляду на вище сказане, Ковельська міська рада вимагає від Президента України накласти вето на законопроект №9073 «Про засади державної мовної політики» в разі його прийняття, а від Верховної Ради України – не допустити прийняття цього закону в цілому, зупинити наступ на українську мову та не допустити антиконституційних спроб запровадження в Україні другої державної мови. Маємо раз і назавжди припинити дискусії з цього питання і дати всім зрозуміти: у нас – єдина українська нація, єдина Українська держава, єдина українська державна мова», - йдеться у зверненні, прийнятому Ковельською міською радою.

Текст звернення Ковельської міськради буде опублікований у місцевих ЗМІ.