14 червня наше місто привітало гостей - учасників Першого Європейського Форуму інтеркультурних міст, який відбуватиметься в Луцьку 14-17 червня. Про це повідомили у відділі інформаційної роботи Луцької міської ради.

Участь у його відкритті взяли заступник Міністра культури України Тимофій Кохан, голова облдержадміністрації Борис Клімчук, Луцький міський голова Микола Романюк, голова офісу Ради Європи в Україні Владімір Рістовські, Генеральний Консул Республіки Польща у Луцьку Марек Мартінек, заступник керівника відділу з питань культурної політики, діалогу і розмаїття Управління Ради Європи з питань демократичного управління, культури та розмаїття, проекту «Інтеркультурні міста» Крістіна Баглай. Модератором зустрічі виступав директор центру розвитку «Демократія через культуру» Олександр Буценко.

Варто зазначити, що організатором заходу є Міністерство культури України, Луцька міська рада і Центр розвитку «Демократія через культуру». Форум відбувається в рамках програми Ради Європи/Європейської Комісії «Інтеркультурні міста».

Участь у Форумі беруть представники з восьми міст України, зокрема, Прилуки, Івано-Франківськ, Мелітополь, Хмельницький, Вінниця, Южне, Житомир та Київ. Крім того, присутні гості з Жешува, Любліна, Торуня та Лісабона.

Розпочинаючи захід, Олександр Буценко повідомив: «Сьогодні це справді перший Форум в Україні, на який зібралися міста, що прагнуть використовувати політику міжкультурного діалогу як основу свого розвитку».

Потому він передав слово міському голові Миколі Романюку, який від свого імені та територіальної громади привітав учасників Форуму.

«Я радий, що нашому місту випала така велика честь - приймати у себе Перший Європейський Форум інтеркультурних міст. Ця подія для Луцька є знаковою. Ми створимо всі умови, щоб спілкування було корисним для нас усіх. Тут зібралися люди, які хочуть і бажають розмовляти, обмінюватися досвідом та ідеями. Переконаний, що наша зустріч матиме позитивний вплив на інтеграційні процеси, допоможе нам краще пізнати один одного, підтвердить те, що в усіх нас більше спільних рис, аніж відмінностей», - наголосив Микола Романюк.

Міський голова побажав учасникам цікавих знайомств, народження нових ідей, а обмін думками, щоб був ефективним та спонукав до нових проектів.

Голова облдержадміністрації Борис Клімчук, який наголосив, що місце сьогоднішньої зустрічі є дуже символічним, адже Луцьк увійшов у літописи, як місто, де зародилася міжнародна дипломатія і вперше виникла ідея об’єднання Європи. Борис Клімчук зазначив, що обласний центр Волині є справді європейським розвинутим містом з багатою історією.

«Сьогоднішній Луцьк відроджує свої традиції, це місто, де людям приємно і затишно жити. Луцьк сьогодні - одне з найрейтинговішим міст за рівнем бізнесової активності населення та рівнем іноземних інвестицій. Тут втілюється багато пілотних проектів», – наголосив він.

«Луцьк має багато культурних та історичних пам’яток. У місті проводиться багато фестивалів, зокрема, «Поліське літо з фольклором», фестиваль вертепного мистецтва «Різдвяна містерія» тощо. Ми маємо єдиний в Україні Музей дзвонів, який розташований на території Луцького замку, і єдиний музей «Волинської ікони», - розповів Борис Петрович.

Заступник міністра культури Тимофій Кохан подякував господарям заходу за хороший і теплий прийом. Він наголосив, що для Міністерства культури дуже важливо, що у співпраці з Радою Європи ми перейшли від декларацій до конкретних дій. Яскравим прикладом, за його словами, цього є цей Форум. Реалізація проекту «Інтеркультурні міста» несе окрім культурного, політичне та соціальне наповнення. Приємно, що ця інтеграція відбувається на рівні громад, і Луцьк взяв на себе ініціативу з проведення цього заходу. Я стверджую, що Україна не йде в Європу ми є її частиною. Мені приємно, що діалог між Міністерством культури і Радою Європи йде на рівних, ми партнери і сподіваюся, що наша співпраця відбуватиметься й надалі. Ще раз дякую за гостинність і сподіваюсь, що всі будуть задоволені роботою.

Голова офісу Ради Європи в Україні Владімір Рістовський привітав учасників Форуму та громаду міста Луцька, з тим, що воно долучилося до інтеркультурної платформи.