З 16 на 17 червня у Луцьку відбулась уже шоста інтелектуальна феєрія «Ніч у Луцькому замку». Попри те, що не всім вдалось потрапити на грандіозне дійство (не вистачило квитків), цьогоріч для гостей підготували справді цікаву програму та розваги, а світанок всі присутні зустрічали з Русланою. Організатором заходу стала Луцька міська рада, інформує «Під прицілом».

Ще до початку концерту у стінах замку майстри та майстрині демонстрували та продавали свої вироби. Тут були, медовари, ковалі, гончарі, вишивальниці, відбувались лицарські бої. Кожен охочий міг в середньому за 20 гривень випробувати свої сили у ковальстві, гончарстві чи чеканці монет. Крім того, на території замку варили куліш, пекли м’ясо та інші смакоти, частували медовухою, пивом та іншими напоями. Як і варто було очікувати, власники-харчувальники вирішили заробити на дійстві, до прикладу пиріжок середнього розміру, який зазвичай на ринку продають в середньому за 3 грн., вночі коштував 10 грн.

Розпочалася феєрія із аудієнції у Князя Любарта, народний артист України Олександр Якимчук в образі князя Дмитра Любарта зустрічав гостей дійства. Після цього розпочалося дійство «Княжа рада». Князь привітав усіх гостей та Луцького міського голову Миколу Романюка і народного депутата України Ігоря Палицю, який зізнався, що вперше відвідує цей захід. Склалось суб’єктивне враження, що у минулі роки, коли не було потреби агітувати виборців, дійство мабуть не було цікавим для народного депутата. Варто зазначити, що Ігор Палиця повністю профінансував даний мистецький проект.

Під час музично-розважальної програми лучанами та гостями міста подарували свої виступи гурти середньовічної музики «Tryzna» (Польща), «Bakcnus» (Чехія), театр історичної реконструкції «Viduramziai» (Литва), етно-формація «Troitsa» (Білорусь), театр вогню «Maxatma» (Дніпропетровськ), гурт «Pєсрєra» (м. Одеса), клуб історичної реконструкції «Аквітанія» (м. Луцьк). Крім того за окрему плату (15 грн) можна було взяти участь у театралізованих екскурсіях «Крізь віки» та «Легенди замку Любарта».

Близько першої ночі на сцені з’явились щирі грузинські хлопці з гурту «Mgzavrebi», які спеціально для лучан вивчили пісню «Реве та стогне Дніпр широкий», хоча зізнались, що українська мова для них виявилась досить складною. Грузинам вдалось створити щиру теплу атмосферу у замку. Під час свого виступу хлопці скандували: «Слава Україні», «Ні війні» та «Україна».

Світанок всі присутні зустрічали з переможницею Євробачення-2004 Русланою. Співачка зазначила, що їй дуже приємно знаходитись в замку саме в такому складі виконавців і, можливо, це навіть приємніше ніж ділити сцену з більшою частиною сучасних українських поп-виконавців. Співачка виконала свої відомі хіти в новій обробці, а також нові композиції.

Цього року, на жаль, не всі бажаючі змогли потрапити до замку. Близько півночі квитки вже закінчились. І якщо минулі роки після першої ночі вже ніхто не контролював потік відвідувачів, то цього року міліціянти та «люди в чорному» з рівненської «Служби охорони МЖК» на двох етапах пропуску працювали аж до закінчення дійства. Серед бажаючих потрапити в середину були люди, які не встигли завчасно купити квитки і надіялись купити їх на місці, однак не вдалось.