Система державних закупівель в Україні абсурдна за своєю суттю і не здатна ефективно працювати. Про це йшла мова під час обговорення проекту Національної стратегії розвитку системи державних закупівель України, розробка якої передбачена ст. 8 Закону України «Про здійснення державних закупівель», повідомляє «Під прицілом».

Учасники заходу у Луцькій міськраді скаржилися на відсутність належних умов для ведення прозорих державних закупівель, абсурдність певних положень закону, його несумісність з реаліями.

Чиновників, які здійснюють закупівлі відзначили, що у них немає можливості отримати якісних консультацій, а норми закону змінюються під когось.

Дуже болючим є питання по правоохоронних органах. По кожному тендері приходять запити від кількох інстанцій – СБУ, МВС та інші підрозділи.

На обговоренні пролунала інформація про те, як філармонія чекала три роки автобуса від фірми, яка виграла тендер. Проблема виникла тому, що фірма пообіцяла якісний автобус, але не повідомила, що його у неї не має і прийдеться переганяти через кордон. Але коли вона почала переганяти автобус, то він затримався на митниці. Ситуація дійшла до абсурду. Голова тендерної комісії помер.

Ще один факт розбалансованості сфери державних закупівель проявляється у випадку, коли чиновникам доводиться спеціально шукати другого учасника торгів, інакше буде порушено процедуру. Однак, наявність двох учасників торгів зовсім не потрібна. Це стосується випадків роботи комунальних підприємств, обов’язком яких є виконання певних функцій – освітлення, прибирання територій.

Цікаво, що на зустрічі були відсутні представники держказначейства, антимонопольного комітету.