21 червня 2012 року лучани були змушені слухати телевізійну трансляцію матчу чвертьфіналу Євро-2012 Чехія - Португалія у фан-зоні міста Луцьк на Театральному майдані російською мовою. Така ситуація є абсолютно неприпустимою і свідчить про черговий факт дискримінації українців за мовною ознакою у своїй власній державі, порушення їх конституційних прав і свобод, штучне нав'язування російської мови. 

Про це йде мова у заяві ВО «Свобода», текст якої є у розпоряженні «Під прицілом».

Як зазначається у заяві, отриманій від прес-служби політичної партії, «нас глибоко обурює позиція міського голови Луцька Миколи Романюка та відповідних виконавчих структур міської влади, які мали б відстоювати право на україномовний інформаційний простір в обласному центрі Волині, однак зайняли малоросійську меншовартісну позицію.

У той час, коли колоніальна адміністрація Януковича разом із яничарами-перевертнями розгорнула широкомасштабний наступ на українську мову, луцька міська влада лише сприяє цьому процесу.

Трансляція футбольного матчу у фан-зоні Луцька російською мовою - наслідок колоніальної свідомості окремих діячів, успадкованої ще з радянсько-московського минулого. Такий випадок рівнозначний трансляції матчів у Варшаві чи Гданську російською мовою або трансляції матчів у фан-зоні Москви українською і є абсурдним за своєю суттю.

За мовчазного потурання і абсолютної байдужості відповідальних чиновників міської влади у Луцьку реалізовується сценарій дискримінації української мови, продовження політики русифікації. Особливо негативний вплив такі процеси мають на підростаюче покоління, оскільки деформують його світогляд, підсвідомо вказують на «неповноцінність» української мови і штучно формують у нього так звану «двомовність» - основу для втрати української ідентичності та, у майбутньому, української незалежності.

Трансляція футбольного матчу у фан-зоні Луцька російською мовою є однією із ознак засилля російськомовного продукту та неповаги організаторів до лучан зокрема та українців загалом.

Ми не можемо допустити проведення у Луцьку політики інформаційної русифікації та вимагаємо негайно перейти на трансляцію матчів Євро-2012 українською мовою, а також встановити особи посадовців, відповідальних за мову трансляції матчу. Українці у власній державі мають право на український продукт!»