Депутати Луцької міської ради не спромоглися набрати необхідної кількості голосів для того, щоб попередити «благодійників», які буквально окупували обласний центр Волині, про неприпустимість порушення виборчого законодавства та підкупу виборців. Про це повідомляє «Під прицілом».

Під час обговорення проекту рішення депутат Андрій Осіпов звернув увагу на те, що сьогодні, в силу певних реалій, виборців перетворили у людей, які думають не головою, а шлунком. У них панують споживацькі інстинкти.

«Ми привчили, що депутат має сьогодні купляти виборців, роздавати продуктові набори, встановлювати майданчики… Сьогодні опозиція не виставляє в округах товстосумів, які здатні купити виборця. Ми всі усвідомлюємо, що зараз відбувається підготовка до злочину», - зазначив Осіпов.

Депутат Богдан Шиба поцікавився, чому немає реакції прокуратури на порушення виборчого законодавства.

У запропонованому депутатам проекті рішення йшлося про те, що «з метою забезпечення рівного і прямого виборчого права на майбутніх виборах народних депутатів України, недопущення сприт впливу на волевиявлення громадян до початку виборчого процесу, керуючись законами «Про вибори народних депутатів України» міська влада вирішила попередити всіх потенційних суб’єктів виборчого процесу про недопустимість вчинення до початку виборчого процесу дій, які можуть бути кваліфіковані як перешкоджання здійснення виборчого права, підкуп, обман або примушування виборців і підпадають під відповідальність, передбачену ст. 157 Кримінального Кодексу України».

Виконкому пропонувалося вжити заходів щодо попередження керівників підприємств, установ, організацій, посадових і службових осіб про кримінальну відповідальність за вчинення до початку виборчого процесу дій, які можуть бути трактовані, як прямий чи непрямий підкуп, обман або примушування виборців

Однак, у Луцькій міській раді знайшлися деякі провладні депутати, котрі не побажали перешкодити бурхливій діяльності «благодійників». Очевидно, у такій діяльності вони не побачили нічого антизаконного.

В результаті, проект рішення про забезпечення у місті Луцьку законності в процесі підготовки до виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року прийнятий не був.