У 1996 році Верховна Рада України в ніч з 27 на 28 червня прийняла першу Конституцію незалежної України. Депутати працювали над проектом, залишаючись в сесійній залі всю ніч.

Цей документ став, фактично, першою Конституцією після проголошення незалежності у 1991 році. Від того часу влада постійно намагалася змінити Основний закон, вважаючи його недосконалим. Більшість спроб - і вдалих, і невдалих - стосувалися, передусім, повноважень президента, парламенту та уряду.

Прийняття Конституції закріпило суверенітет і територіальну цілісність України. Конституція має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

8 грудня 2004 року Верховна Рада затвердила закони про внесення змін до Конституції. В той же день президент Леонід Кучма підписав документ.

Закон про внесення змін до Конституції (про політичну реформу) передбачав перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, продовження терміну повноважень Верховної Ради до 5 років.

30 вересня 2010 КСУ визнав неконституційною політичну реформу 2004 року. В даний час продовжується робота над черговою зміною головного закону країни.