4 липня 2012 року Волинська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та небайдужі громадяни провели пікетування Волинської обласної державної адміністрації проти злочинного прийняття Верховною Радою України у другому читанні провокативного, авантюрного та антидержавного за своєю суттю законопроекту №9073 «Про засади державної мовної політики», що відкриває шлях до запровадження в Україні другої державної мови. Про це повідомляє «Під прицілом».

На мітингу виступили голова Луцької міської організації ВО «Свобода» Святослав Боруцький, депутати Волинської обласної ради ВО «Свобода» Євген Мельник, Олександр Пирожик, Микола Собуцький, голова Ківерцівської районної організації ВО «Свобода» Ігор Космина, професор ВНУ імені Лесі Українки Олексій Колісник, а також голова «Студентської Свободи» Ярослава Савош.

Депутат Луцької міськради Святослав Боруцький закликав громаду мобілізуватися і бути готовими їхати в Київ на захист української мови. Він назвав прізвища п’ятьох зрадників з Волині – Адама Мартинюка, Григорія Смітюха, Ігоря Палиці,  Катерини Ващук та Анатолія Горбатюка, які стали запроданцями і наважилися проголосувати за мовний законопроект Ківалова-Колєсніченка. Також Святослав Боруцький закликав ініціювати відставку голови Волинської ОДА Бориса Клімчука.

Євген Мельник відзначив, що сьогодні при владі в Україні перебувають не українці. «Саме не українці становлять більшість у Верховній Раді. Це наслідок того, що в державі не проведено люстрації і не подолано наслідків колоніальної окупації»,- зазначив він.

Після завершення акції Святослав Боруцький закликав громаду йти на Театральний майдан і організовуватися до боротьби.

На мітингу були присутні кілька співробітників міліції, які фіксували пікет. Жоден з представників Волинської ОДА не вийшов до мітингувальників. Натомість очевидці розповідають, що Борис Клімчук таємно втік з будівлі адміністрації.