4 липня 2012 року під стінами Рівненської обласної адміністрації об’єднана опозиція провела пікет щодо прийнятого парламентом України у вівторок антиукраїнского законопроекту про мову. ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Фронт Змін» та «Народний рух України» зібрали достатню кількість підписів депутатів обласної ради про скликання позачергової сесії у п’ятницю 6 липня 2012 року. Депутати вимагатимуть від президента не підписувати цей законопроект в угоду Москві.

Голова Рівненської обласної організації ВО «Свобода» Олег Осуховський, коментуючи ситуацію, зауважив:

«Те, що вчора сталося в парламенті - це злочин проти українського народу! Це перший крок до знищення України як суверенної та незалежної держави. В таких умовах ніхто не може залишатися осторонь. Як тільки вчора це стало відомо, ми одразу виїхали до Києва і я мав можливість бачити усе на власні очі. Біля Українського дому буквально за годину зібралися тисячі людей і не дивлячись на провокації з боку міліції, незважаючи на побиття людей підрозділами беркуту, люди залишались тут усю ніч. Я закликаю всіх небайдужих рівнян та мешканців области приїхати у Київ, висловити громадянський протест і змусити президента не підписувати законопроект. Ми вимагаємо негайної відміни цього антинародного закону».

Голова Острозької міської організації ВО «Свобода» Ольга Шевчук, виступаючи перед рівнянами закликала всіх мобілізуватися і на деякий час забувши про все, не боячись нікого вирушити до Києва: «У кожного сімї, робота, але зараз потрібно мобілізуватися і забувши про все підтримати акцію протесту у Києві. Зараз вже багато наших патріотів  перед Українським домом. Нашу мову у нас не відберуть! Чи за це боролися Холодноярські отамани? Чи за це клали голови хлопці Крут? Щоб з плином років нашу мову попрали під ноги? Нас гнітили поляки, нашу мову відбирали австроугорці, проте вона жива досі. Бо наша мова не вмируща! Згадати, хоча б, вірші нашого пророка Шевченка: «Наша пiсня, наша мова не вмре - не загине». І ніякий Ківалов-Колісніченко не зможуть вбити її, бо українці сильний народ.

Зараз ми знаходимося  біля обласної адміністрації, але до нас ніхто ще не вийшов із влади і не вийде, бо вони сидять у своїх зручних норах, а дивитися на злочин і мовчати – це приймати участь у злочині».

Вже сьогодні рівняни масово  вирушають до Києва.  Окрім того, прямо під Рівненською ОДА присутні у знак протесту сплили прапор «Партії Регіонів».