5 липня 2012 року Луцька міська рада на позачерговій сесії прийняла заяву стосовно ситуації, яка склалася в Україні після ухвалення у другому читанні законопроекту Ківалова-Колєсніченка «Про засади державної мовної політики». Документ був внесений на розгляд фракціями ВО «Свобода», «Батьківщина» та «Фронту Змін». Про це повідомляє «Під прицілом».

«3 липня 2012 року відбулася безпрецедентна подія в історії європейського парламентаризму, без обговорення поправок, всупереч Конституції України, грубо порушуючи парламентські процедури та Регламент, з голосу, в шахрайський спосіб – Партія регіонів та їх співучасники проголосували за Закон «Про засади державної мовної політики».

У зв'язку із загрозливою ситуацію, що склалася в Україні внаслідок прийняття Закону України «Про засади державної мовної політики» у другому читанні, Луцька міська рада вимагає від Президента України, Ради національної безпеки та оборони та Генерального прокурора України:

1. Недопустити підписання антиукраїнського законопроекту Президентом України Віктором Януковичем. У випадку його підписання Віктор Янукович остаточно втратить свою легітимність і зобов’язаний піти у відставку.

2. Розпустити Верховну Раду України, як орган, який втратив свої законодавчі конституційні функції і через дії провладної більшості перетворився у відвертий інструмент наступу на українську мову, історію, ідентичність.

3. Позбавити українського громадянства авторів цього закону - Вадима Колесніченка і Сергія Ківалова, як відвертих україноненависників і притягнути їх до кримінальної відповідальності за тотальне нехтування Конституції України, наступу на основоположні права української нації та підготовку законопроекту, який загрожує українській незалежності, територіальній цілісності.

Ми закликаємо громадськість протидіяти впровадженню Закону «Про засади державної мовної політики», брати участь в акціях протесту по відстоюванню своїх прав.

Якщо ми здамо українську мову сьогодні, то не за горами - здача українського суверенітету. Ми повинні зробити все для того, щоб зламати хребет відвертим ворогам українців і зупинити їх спробу замаху на українську державність», - наголошується у заяві Луцької міської ради.

Крім того, депутати вирішили додати до тексту слова про те, що «закон Ківалова-Колєсніченка роздвоює язика українському народу, а так зване «двуязичіє» характерне лише для плазунів.

Також на сайті Луцької міськради будуть опубліковані прізвища п’яти депутатів – вихідців з Волині, які зрадили українську мову. Крім того, Луцька міська рада просить Волинську обласну раду підтримати текст прийнятої заяви.